2020. aastal tegi Advanced Sports Installations Europe lepingu Euroopa Investeerimisfondiga, mille suurus oli ligi 1,7 miljonit eurot. Lepinguga toetas Euroopa Liit projekti, mis pidi kestma neli aastat ja olema valmis selle aasta veebruaris. Ettevõte prokuratuuri andmetel lepingus lubatud projekti ellu ei viinud, kuid toetusest oli firma saanud kätte umbes 675 000 eurot.

Firma oli Euroopa üks juhtivaid kunstmuruväljakute rajajaid ja hooldajaid, renoveerides ja ehitades rohkem kui 1200 jalgpalliväljakut Skandinaavias, Suurbritannias ja Kesk-Euroopas. „Meil on ambitsioonikad plaanid kui tehnoloogia ja selle eelised saavad turul tuntumaks,“ on endine tegevjuht firma arenguplaane kommenteerinud. Praegu on tema pangakonto ja hoiusekonto prokuratuuri kahtlustuste tõttu arestitud.

„Kui kellelgi on miljon ja ta saab toetust miljoni, siis tegelikult kulutab ta iseenda raha, mitte seda toetust,“ ütles kahtlustatavat kohtuistungil kaitsnud vandeadvokaat Silver Reinsaar. Reinsaare sõnul ei ole endine tegevjuht Euroopa Liidu rahade pettuses süüdi ning juhile polnud advokaadi väitel isegi teada, et firma projekti ei tee.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Tänaseks on Advanced Sports Installations Europe registrist kustutatud. Seda tehti 6. jaanuaril 2023. aastal. Viimane majandusaruanne, mis ettevõte enne seda esitas oli 2018. aasta kohta, kus aruandeaasta müügitulu oli ligi 2,3 miljonit eurot, mida oli võrreldes aasta varasemaga 15% rohkem.

„Käibe mõningane kasv oli siiski ootuspärane, kuna 2016. aasta keskpaigas alustati suuremahulist kunstmuru ümbertöötlemise ja taaskasutamise tehnoloogia arendamist ja väljatöötamist ning tegevuse fookus oli seega olulisel määral suunatud müügitegevuse kõrval ka arendustegevusele,“ öeldi aruandes.

Käibe suurust mõjutas ka kahe suure Skandinaavia klientettevõtte ühinemine, avaldades enim mõju Norra turul, kuid aruandes tõdeti, et Norra turg on taastumas ja on leitud ka uusi tellijaid. „Saavutatud tulemus jäi ootuspärasele tasemele, mis mõnevõrra oli kehvem kui eelnevatel aastatel tulenevalt uute turgudele sisenemise lisakuludest, kuigi lõpptulemus jäi kahjumisse ca 150 000 euroga. Üldplaanis on ettevõte oma arengus ja tulemustes õigel teel,“ seisis veel aruandes.

Ettevõte sattus suurde skandaali juba 2019. aastal, kui teda süüdistati petuskeemis. Ärileht kirjeldas, kuidas endine kaastööline ja Taani ettevõtja seadsid kahtluse alla kunstmuru käitleva Eesti firma tegevuse. „Ma nimetaks seda petuskeemiks. Ta väidab, et töötleb [kunstmuru] ümber, aga ei tee seda,” kirjeldas kunstmuru ümbertöötlemisega tegeleva Taani firma Re-Match asutaja Dennis Andersen Eesti ettevõtet Advanced Sports Installations Europe’i (ASIE) ja selle juhti Raul Lättemäge.