„Arvestades üldist globaalset tausta ja makromajanduslikku keskkonda, võib tulemustega rahule jääda,“ kommenteerib juhatuse esimees Valdo Kalm.

„Reisijate arv on kasvanud ja kaubamahtude osas näeme stabiliseerumist. Enim on kaupade poolest tõusu näidanud ro-ro ja konteinerite mahud. Rõõmu valmistab tegevuse efektiivsus – oleme suutnud vähendada tegevuskulusid ja loodame jätkata selles joones ka edaspidi. Pikemas perspektiivis mõjutavad positiivselt ettevõtte tegevust teises kvartalis aset leidnud parvlaeva teenuste hanke võit ja multifunktsionaalse jäämurdja Botnica prahilepingu sõlmimine viieks järgnevaks aastaks.“

Kuue kuu müügitulu oli 60 miljonit eurot (+4,2%) ja kasum 9,3 miljonit eurot (+31,5%). Kuue kuu finantstulemusi mõjutasid nii reisijate arvu kasv kui kaubamahtude stabiliseerumine. kus on toimunud muutused mahtudes kaubaliikide lõikes. Laevanduses näitasid kasvu nii reisiparvlaevad kui jäämurdja Botnica. Botnica alustas sellel aastal offshore töödega varem kui mullu ja see andis oma panuse käibe kasvule. Ettevõtte teatel on kontserni tegevuskulud vähenenud, samas kõrge euribori tõttu on suurenesid finantskulud. Teises kvartalis suurenes investeeringute maht 7 miljoni euroni, esimesel poolaastal kokku investeeriti 25 miljonit eurot.

Müügitulu kasvu toetasid tulude suurenemine jäämurdja Botnica prahitasust ning mandri-Eesti ja suursaarte vahelisest üleveoteenusest. Reisi- ja kaubasadamate segmentide müügitulu kahanes. Müügitulu liikide lõikes oli I poolaasta suurimaks muutuseks laeva prahitasu tulu kasv 2,6 miljonit eurot (+45,8%). Laeva prahitasu suurenemine oli seotud jäämurdja Botnica suvise töö algusega varem kui eelmisel aastal. 2024. aasta projektipõhine suvine töö aga jäi tehniliste probleemide tõttu planeeritust lühemaks. Laevatasutulud langesid 1,2 miljoni euro võrra (–7,3%) 14,8 miljoni euroni. Laevatasude languse põhjuseks oli nii reisi-, kruiisi- ja kaubalaevade laevakülastuste arvu vähenemine.

Kasum enne tulumaksu suurenes kuue kuu võrdluses 2,4 miljonit eurot (+23,5%) 12,4 miljoni euroni. Kasum tõusis ärikasumist vähem, kuna finantskulud (neto) kasvasid. 2024. aasta II kvartalis välja kuulutatud dividendidega summas 19,2 miljon eurot kaasnes tulumaksu kulu 3,1 miljon eurot, mis oli 0,1 miljoni euro võrra suurem eelmise aasta dividendide väljamaksega kaasnevast kulust. Dividendide suurus aastaga ei muutunud, kuid eelmisel aastal vähendas tulumaksu kulu edasilükkunud tulumaksu tühistamine summas 0,1 miljonit eurot.