Sageli hakatakse taskuraha andma koolitee alguses. Lapsele tasub Kadri Mäsaku sõnul taskuraha anda, et ta õpiks ise arvestama oma kuiseid tulusid ja kulusid. Mäsak toob välja, et lapsele taskuraha andmisel tuleks tulu kõrval anda ka rahalisi kohustusi.

Algul ta ise selle vastu eksis ning nägi ära, et laps hakkas ostma taskuraha eest asju, mida tal polnud tegelikult vaja. Nii otsustas Mäsak anda lapsele ülesandeks taskurahaga ise vajalikke kooliasju ja riideid osta. „Ma nägin, et oma emaliku kaitsega, kus ma vaatan, et tal kõik oleks olemas, takistasin ma lapse arengut,“ sõnab ta.

Moonika Maaring toob välja, et kuna lapse jaoks on tegemist täiesti uue asjaga, peaks vanem olema valmis selgitama lapsele ka esmapilgul kõige lihtsamaid rahaga seotud põhimõtteid. „Samas tasub alati lasta mõningaid vigu teha, sest ega ise ka alati ei tee läbimõeldud otsuseid. Sealt õpib laps võib-olla veel rohkem, kui alati õigesti käitudes,“ tõdeb Maaring.

Kui nooremast peast võiks taskuraha anda sularahas, siis kooli minnes oleks mõistlik teha lapsele juba ka pangakonto ja -kaart, mis on turvalisemad lahendused ning annavad vanemale võimaluse lapse kulutustel silma peal hoida.

Mõlemad rõhutavad, et taskuraha andmist ei tohiks siduda kodutööde tegemisega, kuna täiskasvanuna ei saa ka selle eest raha ning see annaks lapsele valesid õppetunde. Küll tasub julgustada ettevõtlikkust ning lisaraha teenimist näiteks naabri koera jalutamise eest.

Saatest saad teada, kui palju peaks lapsele taskuraha andma, milliseid õpetussõnu enne seda jagada, kuidas selleks sobivaid õppematerjale leida, kas taskuraha andmiseks kasutada ka hoiuse- ja võlakirjaintresse ning palju muud.

Kuula saadet Delfi Taskust!

Moonika Maaring, Simo Sepp ja Kadri Mäsak

Jaga
Kommentaarid