Suvel jõustunud elektrituruseaduse muudatuse kohaselt saab taastuvenergia toetuse väljamakset taotleda tagasiulatuvalt üksnes viimase 12 kuu jooksul toimunud tootmise osas. Varem piirangut polnud ehk toetuse saaja võis korraga välja võtta mitmete aastate jooksul kogunenud toetuse.

Taastuvenergia väiketootjate toetuste väljamaksmise korra muudatus oli vajalik, kuna seadus ei näinud ette tarbijatelt kogutavatest vahenditest rahalise reservi tekitamist tootjatele, kes oma toetust välja pole võtnud, ja samuti selleks, et tagada toetuste parem vastavus riigiabi üldpõhimõtetele.

Seadusemuudatus hakkas kehtima samal hetkel seadusemuudatuse ilmumisega Riigi Teatajas selle aasta 14. juulil. Osa toetust saavaid eraisikuid ja ettevõtteid ei jõudnud muudatusele reageerida.

Pärast muudatuse jõustumist on Elering ja Kliimaministeerium saanud tagasisidet, et mitmed väiketootjad on arvestanud sellega, et toetust saab aastate jooksul koguda ega pole seda pikemat aega välja võtnud.

Elering teeb ettepaneku näha kõnealuse sätte rakendamisele ette üleminekuperiood, mis võimaldaks tootjatel varem tekkinud toetuse välja võtta. Kuna toetuste väljamaksmise reeglid on sätestatud elektrituruseaduses, siis tuleb üleminekuperioodi sisseseadmiseks seadust muuta.

Seadusemuutuse tulemusel jäi ligi 500 väiketootjal taotlemata ligi 0,5 miljoni euro ulatuses toetusi. Taastuvenergia tootjatele on elektrituseaduse alusel viimastel aastatel toetusi makstud suurusjärgus 75-95 miljonit eurot aastas ehk muudatus puudutab vähem kui ühte protsenti toetussummadest.

„Kliimaministeerium on valmis muutmise ettepaneku Riigikogule tegema, et kehtiv olukord elektritootjatele kahju ei tekitaks,“ kinnitas Kliimaministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Rein Vaks. „Selleks esitame vajaliku pöördumise Riigikogule hiljemalt augusti lõpuks.“