Pea kogu maailm on majanduse pärast mures. USA-s ja Kanadas kasvab tööpuudus ja tarbijad on pessimistlikud. Euroopa on majanduslanguse äärel. Hiinas toimuvat pole mõtet mainidagi. Ometi on üks koht, kus meeleolu on hoopis teine. Vaatamata karmidele sanktsioonidele ja paariaks olemisele kasvab Venemaa majandus jõudsalt. Sõja nimel tehtud ohjeldamatud kulud on seal majanduse käima tõmmanud.

Sel aastal peaks Venemaa SKP tõusma üle 3% ehk kiiremini kui enamikus rikastes riikides. Mais ja juunis oli majandusaktiivsus Venemaa keskpanga hinnangul varasemast palju kõrgem. Tööpuudus on kõigi aegade madalaima taseme lähedal ja ka rubla on võrdlemisi tugev. Tõsi, inflatsioon on liiga kõrge – juunis tõusid hinnad aastases võrdluses 8,6%, mis on tunduvalt kõrgem keskpanga eesmärgist, milleks oli 4%. Venelaste sissetulek on aastaga kasvanud 14% ja ostujõud kiiresti paranenud.

Copyright © The Economist Newspaper Limited 2024. All rights reserved.

Artikkel „ANALÜÜS | Vladimir Putini ohjeldamatu kulutamine on pannud Venemaa majanduse järsult tõusma“ on avaldatud litsentsi alusel. Ingliskeelne originaalartikkel on leitav The Economisti kodulehelt.