Rahvatarkus „kõik on uus augustikuus“ sai kinnitust ka turgudel, kui kuu alguses tabas aktsiaturge „kerge“ ehmatus. Jaapani aktsiaindeksist Nikkei 225 pühiti paari päevaga viiendik väärtusest. USA seitse suurimat ettevõtet jätkasid oma juuli keskel alguse saanud langust ning jõudsid tippudest pea 20% kaugusele.

Sellele vaatamata jäi maailm alles ning turud taastusid juba järgmisel päeval. Nikkei 225 kerkis 10%, USA suur seitsmendik on augusti kuu põhjast kerkinud 7,5%. Olenemata turgude rahunemisest on USA-s aktsiad endiselt ajalooliste tasemetega võrreldes kallid ja tulevikuvaade maailma suurima majanduse osas näib endiselt ebaselge.

Hirm USA majanduslanguse osas püsib endiselt

Ajalooliselt pole USA Föderaalreserv end riigi tööturu elavdamise osas just kuigi mugavalt tundnud. Kui tööpuudus on kasvama hakanud, siis on seda olnud ka keeruline kontrolli alla saada. Seetõttu ehmatas ka turuosalisi oodatust suurem tööpuudus, mis viis aktsiad langusesse. Sellest hirmust on küll veidi üle saadud, aga USA majandust nähakse endiselt nõrgemana kui varem.

Intresside osas oodatakse see aasta kolme 0,25 protsendipunktise langetuse asemel nelja ning SEB prognoosi kohaselt võiks kaks neist leida aset juba septembri koosolekul. Intressimäärade langetamise abil vähendaks Föderaalreserv raha hinda, mis hetkel kitsendab majandust ja motiveerib ettevõtteid investeeringuid kallima laenu tõttu edasi lükkama. See aga pärsib majanduse kasvu ja uute töökohtade loomist.

USA inflatsioon turge ei liigutanud

Enne möödunud nädalal toimunud langust aktsiaturgudel oli maailma kolme suurima turu seis ajalooliste tasemetega võrreldes järgmine: USA ja Jaapan olid kallid, Euroopa pigem odavapoolne. 14% kaugusel oma tipust olev Nikkei 225 indeks on praeguseks naasnud oma ajaloolisele valuatsioonitasemele. Kui aasta alguses kauples Jaapani aktsiaturge kattev indeks hinna-kasumi (P/E) suhtearvuga 28, siis nüüdseks on see naasnud viimase kümne aasta keskmise 22 juurde. USA ja Euroopa osas suuri muutusi pole toimunud.

Täna saabusid ka USA inflatsiooni numbrid, millest enamus tulid oodatud tasemetele. Ainus, mis ootustest erines oli inflatsioon aastases võrdluses. Kui analüütikute hinnangul võinuks USA-s tõusta hinnad aastases võrdluses 3,0%, siis reaalsuses oli hinnatõus võrdluses 0,1 protsendipunkti võrra madalam. Vaatamata oodatust madalamale inflatsioonile, pole oodata suuri kõikumisi aktsiaturgudel. Futuurid ennustavad, et turg avaneb samal tasemel, kus ta eile sulgus. Samuti ei ole muutunud ka intressi ootused.