Suuremaid töid viib Adven läbi Vändra, Kunda, Aseri, Adavere ja Kostivere soojavõrkudes ning Rakvere koostootmisjaamas ja Haabneeme katlamajas.

Vändrasse rajab energiafirma uue 0,85 MW hakkepuidukatlamaja, mis alustab tööd järgmise aasta varakevadel. „Vändra uue katlamaja valmides on kõikides meie kaugküttevõrkudes põhikütuseks taastuvenergia,“ ütleb Adveni äriarenduse ja kliendisuhete juht Raivo Melsas.

Rakvere koostootmisjaama paigaldatakse katelde efektiivsuse tõstmiseks 1,3-megavatine suitsugaaside kondensaator ning välisõhuga seotud keskkonnamõju vähendamiseks täiendav suitsugaaside filter. „Kondensaator aitab eraldada korstnasse suunduvatest suitsugaasidest soojust, mis suunatakse tagasi soojavõrku,“ selgitab Melsas ja lisab, et uuenduse eesmärk on kasvatada jaama kasutegurit ja hoida seeläbi ka soojuse hinda võimalikult madalal.

Kui peamiselt suurendavad tööd soojavarustuse kindlust ja efektiivsust, siis elektromagnetiliste filtrite paigaldamine on seotud keskkonnaeesmärkidega. „Nii Rakvere kui Haabneeme katlamajja paigaldame filtri, mis vähendab tahkete osakeste sisaldust suitsugaasides. Tänu sellele saame soojust toota keskkonda säästvamalt,“ lisab Adveni äriarenduse ja kliendisuhete juht.

Soojatorustik üldiselt heas seisus

Kunda, Aseri, Kostivere, Adavere, Püssi, Põltsamaa ja Sõmeru küttepiirkondades vahetab Adven välja osa soojatorustikku. „Asendame amortiseerunud võrgu uue eel-isoleeritud torustikuga, mis aitab vähendada kadusid ja tagada töökindlam soojavarustus,“ täpsustab Melsas. Tema sõnul valiti investeeringuobjektid võrgu seisukorra järgi. „Oleme hoidnud küttevõrgu heas seisus ja paljudes piirkondades on viimastel aastatel tehtud ehitus- ja renoveerimistöid. Seetõttu vajavad uuendamist siin-seal pigem lühemad torustikulõigud, enamasti räägime sadadest meetritest,“ lisab Melsas.

Investeeringuid finantseerib 4,3 miljoni euro ulatuses Adven ning enam kui 1,3 miljoni euroga toetab projekte keskkonnainvesteeringute keskus. Tööd Rakvere ja Haabneeme katlamajades, Vändras, Aseris, Kundas ja Kostiveres on juba käimas, uuendamistöid ülejäänud võrgupiirkondades alustatakse järgmisel aastal.

Energiafirma Adven haldab 16 kaugküttevõrku üle Eesti.