Eesti idufirma UP Catalyst, mis on teerajaja süsinikmaterjalide kestlikul tootmisel otse CO2 heitmetest, kaasas edukalt 2,36 miljoni euro ulatuses täiendavaid varajase faasi kapitali investeeringuid, andis ettevõte pressiteate vahendusel teada. Rahakaasamine järgnes eelmise aasta detsembris kogutud algsele 4 miljoni euro suurusele seemnevoorule, tuues kogu rahastuse summaks 6,36 miljonit eurot.

Rahastusvoorus osalesid võrdselt Kesk- ja Ida-Euroopa juhtiv eraettevõte Warsaw Equity Group ning Eesti riiklik fond SmartCap, kes panustasid ka varasemasse rahastusvooru. Senised investorid, sealhulgas Extantia, Sunly, Little Green Fund, Scottish Baltic Invest ja UniTartu Ventures jätkavad UP Catalysti missiooni toetamist, et suurendada tootmisvõimsusi. Värske rahastus kiirendab ettevõtte tööstusliku tootmisüksuse ehitust, positsioneerides UP Catalysti maailma suurimaks CO2-st kasvatatud süsinikmaterjalide pakkujaks.

Arendab tööstusliku pilootreaktori

„UP Catalysti toetamine sobib suurepäraselt Warsaw Equity Groupi missiooniga investeerida murrangulistesse tehnoloogiatesse, mis aitavad võidelda kliimamuutustega. Tööstuslike CO2 heitmete muutmine kriitiliselt olulisteks süsinikupõhisteks tooraineteks, millest Euroopas on suur puudus, on valdkonna oluline mõjutaja ja muutja. Meile on UP Catalysti meeskonna tegevus ja ekspertteadmiste tase järjepidevalt muljet avaldanud ning ootame nendega partnerlust,“ selgitas Arvin Khanchandani, Warsaw Equity Groupi investeeringute juht.

Täiendavalt kaasatud investeeringuga plaanib ettevõte kiirendada tööstusliku pilootreaktori arendamist, mis suudab töödelda 100 tonni CO2 aastas ja toota 27 tonni täiustatud süsinikmaterjale, nagu grafiit ja süsiniknanotorud. Sulasoola elektrolüüsil põhineva tehnoloogia eesmärk on saavutada arvestatav hinnavõrdlus traditsiooniliste süsinikmaterjalidega, vähendades samal ajal oluliselt tooraine tootmisega seotud süsinikujalajälge.

UP Catalysti tootmisprotsessi süsinikujalajälg on vaid 0,07 CO2 ekvivalenttonni grafiidi kohta – see on 20 korda madalam kui tavapärase grafiidi tootmisel – ja 0,7 CO2 ekvivalenttonni süsiniknanotorude kohta, mis on muljetavaldavalt 242 korda madalam kui traditsioonilise keemilise aurufaasi sadestamise (CVD) meetodi puhul.

„Aastaks 2030 vajab Euroopa kolm miljonit tonni süsinikmaterjale ainuüksi elektrisõidukite akude jaoks. Vaatamata võimalusele kasutada 11 miljonit tonni CO2 olemasoleva tehnoloogia kaudu, investeerib Euroopa Liit praegu maa-alusesse ladustamisse ja impordib fossiilseid materjale Hiinast,“ ütles UP Catalysti tegevjuht Dr Gary Urb. „Meil on toimiv tehnoloogia – vajame vaid investeeringuid, et suurendada tootmise mastaapi, et jõuda 200 tuhande tonni CO2 utiliseerimiseni aasta kohta 2030. aastaks.“

UP Catalyst on alustanud kolimist uude tootmisüksusse, mis asub Iru jäätmepõletusjaama kõrval. See võimaldab tulevikus otsest juurdepääsu raskesti vähendatavatele CO2 heitmetele. Uue tehase tootmisvõimsus on kümme korda suurem kui praegune võimekus, tähistades märkimisväärset sammu täissuuruses tööstusreaktori üksuse ehituse suunas.

Kaasanud kokku üle 10 miljoni euro

See innovaatiline lähenemine mitte ainult ei vähenda EL-i sõltuvust välismaistest fossiilkütuste impordist, vaid pakub ka tööstuspartneritele võimalust kasutada oma CO2 heitmeid, vähendades potentsiaalselt vajadust osta EL-i heitkogustega kauplemise süsteemist (ETS) saastekvoote või leevendades süsinikumaksu koormust. SmartCap Green Fund on rahastatud Euroopa Liidu NextGenerationEU vahenditest.

UP Catalyst OÜ on Eesti nanotehnoloogia ettevõte, mis spetsialiseerub kestlike süsiniknanomaterjalide ja grafiidi tootmisele, kasutades tööstuste CO2 heitkoguseid elektrolüüsi kaudu. 2019. aastal asutatud ja teadlasi koondava meeskonna eesmärk on 2030. aastaks parandada nelja miljoni elektriauto akude omadusi kestliku süsinikuga. Viimastel aastatel on ettevõte kaasanud üle 10 miljoni euro suuruseid toetusi ja investeeringuid ning on laiendanud oma kliendibaasi väljapoole Euroopat.