„Päikesemõnusid nautides eelistatakse selgelt midagi kiiret, maitsvat ja kosutavat. Suvele kohaselt täidavad kullerite kotte sageli nii jäätised kui külmad joogid, aga ka värske sushi, värvilised kokteilid ja värsked puuviljad,“ ütles Wolti Baltikumi juht Mantas Lomsargis. „Nii Eestis, Lätis kui Leedus on suvitajate lemmikuteks ka kebab ja teised kiirtoidud, samas kui ainsa erandina pole külma supi austajateks eestlased.“

Mõningaid erinevusi võib näha ka Eesti-siseselt. Pigem töises Tallinnas tellitakse lõunasel ajal kõige sagedamini Aasia roogasid ja burgereid, Pärnus troonib tellimuste edetabeli tipus aga jäätis. Võrdlemisi ootuspärased on tellimused ka Riias ning Jurmalas, kus suvel satuvad ostukorvi tihti šašlõkk ja külmsupp. Seevastu Palangas eelistatakse sageli nii lõuna- kui õhtusöögiks kanalihatoite ning silmapaistva osa tellimustest moodustavad alkohoolsed joogid ja punased roosid.

Millal lemmiktoite süüakse?

Kui jäätis on ühtlaselt populaarne terves Baltikumis, siis ilmnevad statistikast ka mõned riikidevahelised erinevused. Eestis, Lätis ja Leedus tellitakse küll jäätist kõige sagedamini pühapäeviti, kuid erinevalt Eestist ja Lätist, kus kõige eelistatumaks valikuks on vanillijäätis vahvlikoonuses, eelistavad leedukad midagi erilisemat – sel suvel on vaieldamatuks hitiks kujunenud mustika-sidrunimaitseline jäätis.

Pühapäevasele jäätisepäevale eelneb kõikides riikides pitsareede. „Reede õhtu lõpetatakse enam kui tihti pitsaga. Eestis ja Lätis valitakse töönädala lõpu tähistamiseks harilik tomati-juustupitsa, Leedus ollakse aga mõnevõrra eksootilisemad ning kõige menukamaks valikuks on sel suvel olnud mango-kanapitsa,“ märkis Lomsargis.

Populaarsemate tellimuste kõrval jõuavad suvituspiirkondadesse ka kõik muud kaubad, mida Wolti platvormil pakutakse. Lomsargis tõdes, et mida aasta edasi, seda mugavamalt inimesed end tellides tunnevad ning seda vähem mõeldakse tellimust tehes sellele, kus parasjagu viibitakse.

„Kui rannas saab otsa päikesekreem, tuleb mõne konkreetse toidu isu või soovitakse lapsi ja kaaslast üllatada millegi toredaga, siis see ka ära tellitakse. Endale meelepärase kauba tellimine on muutunud niivõrd loomulikuks, et vahet pole, kas ollakse kodus või puhkamas – soovitu hangitakse muretult sinna, kus parasjagu asutakse,“ lisas ta.