Pärandi peale mõeldes tulevad esimese asjana pähe kinnisvara ja lahkunu pangakontodele jäänud vaba raha. Tegelikult kuulub pärandamisele veel kogu muu väiksem või suurem vara, mis on elu jooksul kogunenud. Siia alla kuuluvad ka pensioni II ja III sammas.

Millega tuleks pärandile mõeldes arvestada?

Esimene küsimus puudutab pensionisamba omanikku: kas minu pension on üldse päritav? Enamasti küll, kuid paari erandiga, aga jätame need lõpupoole.

Pärija jaoks on oluline teada, et kogu protsess algab notari väljastatud pärimistunnistusest. Seejärel saab juba pöörduda sobiva panga poole, et pärimisega edasi minna. Pärimise vormistamiseks on vajalik pärimistunnistus. Juhul, kui pärida on mitme fondivalitseja fondis olevad osakud, ei ole vaja pöörduda nende kõigi poole vaid seda tehakse ühes kohas. Küll aga tuleb meeles pidada, kui pärijate hulgas on piiratud teovõimega isikuid, kelleks on ka alaealised lapsed, on alati, kui on soov, et päritud osakud müüakse ning raha laekuks pärija kontole, vajalik pärimise vormistamiseks vastavasisuline kohtumäärus.

Kas võtta osakud rahas välja või kanda oma pensionikontole?

Eestis elav pärija saab valida, kas ta soovib võtta pensionifondis oleva raha välja või liita pärandatud II või III samba osakud oma olemasoleva pensionivaraga. Seejuures saab teha ka nii, et osa päritud samba osakutest kantakse pärija pensionikontole ja ülejäänu võetakse rahas välja. Tulumaksu tuleb maksta vaid juhul, kui on soov osakud realiseerida ning saada summa oma arvelduskontole.

Kui on soov mõlema samba päritud osakud kohe pärimise käigus müüa ja summa saada oma arvelduskontole, tuleb arvestada, et siis peetakse kinni kehtiv tulumaksumäär, milleks on 20%.

Päranduseks saadud pensionifondi osakute kandmine pärija pensionikontole on tulumaksuvaba. Selliselt toimetades saab tulevikus pensionieas kasutada pärandina saadud osakuid koos enda kogutud varaga regulaarseks piisavalt pikaajaliseks väljamakseks tulumaksuvabalt. Samas, kui pärija pensioniealisena soovib juba oma II sambast raha korraga välja võtta, siis tuleb selle pealt tasuda 10% tulumaksu.

Ka III pensionisamba puhul kehtivad sarnased reeglid – kui pärija soovib fondiosakuid müüa, siis peetakse sellelt kinni 20% tulumaksu. Samas, kui pärija on III samba fondidega liitunud hiljemalt 2020. aastal ja hetkel vähemalt 55-aastane võib kaaluda varianti, kus päritavad osakud kantakse hoopis tema pensionikontole ning hiljem saab ta need realiseerida juba koos enda omandatud osakutega soodsamalt, kas 10% maksumääraga või taas piisavalt pika regulaarse väljamaksega pensionifondist lausa maksuvabalt. Kes on liitunud alates 2021. aastast, peavad arvestama, et soodsam maksumäär III samba osakute ühekordse väljamakse tingimuseks on vähemalt viie aasta möödumine esimeste osakute ostmisest ning ollakse pensioniealine.

Välismaalastest ja juriidilisest isikust pärijad saavad pärida ainult rahas. Samuti on II sammas alati abikaasade lahusvara.

Kindlustusseltsi kaudu sõlmitud lepingud

III samba kogumisleping – lepingus märgitud soodustatud isikul/pärijal on õigus saada sellest vastavalt konkreetse lepingu tingimustele väljamakse, millest kindlustusselts peab kinni 20% tulumaksu.

Valides II või III pensionisamba väljamaksed läbi kindlustusseltsi, tuleb sõlmida pensionileping kas garantiiperioodiga või ilma. Garantiiperiood tagab, et surma korral on õigus lepingus märgitud soodustatud isikule õigus neile maksetele, mis on jäänud garantiiperioodi lõpuni. Kui garantiiperioodi pole valitud või on see läbi, ei ole antud lepingust enam midagi pärida.

Eelpool nimetatud lepingute puhul tuleb soodustatud isikul pöörduda lepingu sõlminud kindlustusseltsi poole.

Kokkuvõtteks võib esialgu kogu pärimisprotsess tunduda keeruline, kuid reaalsuses aitab ja juhendab pank või kindlustuslepingu puhul pank, kuidas pärimine vormistada ning mida selleks tuleb teha ning millised dokumendid on vajalikud. Samuti on pensionifondide pärimisel alati võimalik nõu küsida lisaks ka Pensionikeskuselt.