„Sel moel, selliseid raskusi, veel vähem üle jõe, meie piirkonnas varem liigutatud ei ole. Liikusime sentimeetri haaval, kolme päevaga kokku 260 meetri pikkuse teekonna – kõik läks plaanipäraselt, varasemate arvutuste kohaselt,“ märkis Infortari gruppi kuuluva inseneri- ja ehitusettevõtte INF Infra OÜ juhatuse liige Robert Sinikas.

„Nüüd, mil insenertehniliselt kõige keerukam osa sillaehitusest on möödas, jätkame kaarsilla tekiplaadi, pealesõitude ja muude projekti osade ehitamist, et sild avada liikluseks järgmise suve alguseks,“ tähendas Sinikas.

Pärnu jõe kaldal kokku pandud kaarsild transporditi esmaspäeval iseliikuvate transportööridega pealesõidusilla peale ja võeti konstruktsioon üle pargastele. Teisipäeval ja kolmapäeval sõidutati silla konstruktsioon jõesammaste kohale, kus neljapäeval sild tungraudade abiga oma lõplikule asukohale langetati.

Pärnu linnavalitsus ja Infortari gruppi kuuluvad inseneri- ja ehitusettevõtted INF Infra OÜ ja AS EG Ehitus sõlmisid Pärnu uue silla projekteerimis- ja ehituslepingu möödunud aasta mais. Tänaseks on valminud sillasambad ja pealisehituse konstruktsioonid ning enamus maapealsetest rajatistest. Keskmiselt töötab objektil sada inimest, projektiga on seotud üle kuuesaja inimese ja 80 alltöövõtu ettevõtte.

Sild on plaanis avada suve alguseks, 21. juunil 2025. Pärnu uuest sillast saab Eesti pikima, 140 meetri suuruse sildeavaga sild.

Praegu on Eesti pikima sildeavaga sillad Rannu-Jõesuu ja Ihaste sild, mõlema silla pikim sildeava on 90 meetrit. Pärnu uue silla sildeava hakkab pooleteisekordselt ületama praeguseid pikima sildeavaga sildasid. Lisaks saab Pärnu uuest sillast ka Baltikumi ja Soome pikim võrkkaarsild.

Pärnu uue silla ehitus