Järgnev meetod sobib neile, kes on arbuusi juba ostnud. Esimene võimalus on täita suur vann või ämber veega, panna arbuus sinna sisse. Kui see jääb pinnale hulpima, siis on kõik korras, aga kui see vajub põhja, siis on see nitraate täis. Teine võimalus on veidi lihtsam - tuleb valada klaasitäis vett ja panna sellesse arbuusi viljaliha. Ideaaljuhul peaks vesi jääma läbipaistvaks, kuid kui see muutub punaseks või roosaks, tähendab see, et ostsite „keemiat täis“ arbuusi.

On olemas ka „vanamoodne“ trikk - testida arbuusi nitraatide suhtes joodiga. Juhised on lihtsad - lõigake tükk arbuusi ja tilgutage sellele joodi. Pruuniks värvunud viljaliha sobib kasutamiseks, kuid kui arbuus on muutunud siniseks, roheliseks või lillaks, on parem seda mitte süüa.

Lisaks ei soovita eksperdid kategooriliselt osta poodides juba lõigatud arbuusi, sest avatud viljalihale hakkavad kiiresti sattuma kahjulikud mikroorganismid - isegi kui arbuus on kilega ümbritsetud. Parem on osta terve, kuid väike arbuus kui pool suurt arbuusi.