„Majandusprognoos ja tööturu olukord annavad põhjust olla mõõdukalt optimistlik, kuid peame olema valmis ka ootamatusteks,“ ütles töötukassa nõukogu esimees Aaro Lode. Seetõttu töötukassa nõukogu praegusel inimeste ja ettevõtete jaoks keerulisel ajal töötuskindlustusmaksu tõsta ei soovi.

„Maksemäära samaks jättes on töötukassal võimalik järgmisel aastal kõik kohustused täita ja ka reserve koguda,“ kinnitas Lode. Tema sõnul vaatas nõukogu vaatas enne otsuse tegemist läbi ka võimalikud riskistsenaariumid ja on kindel, et töötuskindlustuse vahenditega saab töötukassa hakkama ka keerulisematel aegadel.

2,4% maksemääraga on 2025. aastal töötuskindlustuse kogutulud 338,4 miljonit eurot, töötuskindlustuse kulud aga moodustaksid 346,1 miljonit eurot. Arvestades kõigi töötuskindlustusvahendeid puudutavate tulude ja kuludega, kahanevad prognoosi järgi 2025. aastal töötukassa varad 7,7 miljoni euro võrra. Oodatav netovara väärtus on 2025. aasta lõpuks 548,7 miljonit eurot. Eelmise aasta lõpu seisuga oli töötukassa netovara väärtus 568,8 miljonit eurot.

Töötuskindlustusmakse määra võimalik tõus tuli jutuks käesoleval kevadel, kui meediasse jõudis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis koostatud plaan, millega kaotaks valitsus ära töötutoetuse, järgi jääks vaid töötuskindlustus. Kuigi töötutoetuse kaotamisega hoiab valitsus nelja aastaga kokku 70 miljonit eurot, siis sellega kasvaks töötukassa kulud umbes sama palju ning sellest võib tekkida vajadus kindlustusmaksete suurendamiseks.

Hiljuti kajastas seda teemat ka Vene Delfi, kes märkis, et töötutoetuse ärakaotamisest saab lähiaastate üks vastuolulisemaid reforme. Seal ütles sotsiaalministeeriumi tööala asekantsler Ulla Saar, et uue süsteemi eesmärk on muuta seda õiglasemaks. „Tõepoolest, eelseisvad muudatused suurendavad toimetulekutoetust vajavate perede arvu. Aga me arvestasime sellega ja sotsiaalministeerium nägi riigieelarves ette täiendavad kulud – toimetulekutoetusteks ja korralduskuludeks,“ tunnistas ta samas.

Töötuskindlustus käivitus Eestis 2002. aastast. Kõige kõrgem oli makse määr aastatel 2009-2012, mil see ulatus 4,2 protsendini ning kus töötaja tasus sellest 2,8 ja tööandja 1,4 protsenti. Töötuskindlustusmäär 2,4% on olnud aastast 2015.