Minu lapsepõlves oli hea koolitoit potitäis keedetud viinereid keset lauda. Kui see pott lauale jõudis, sõltus edasine juba igaühest endast – kui kiiresti jõudsid kahvli potti torgata –, sest viiner meeldis teistelegi. 35 aastat hiljem kuulen aga enda lastelt „Ei söönud täna koolis, polnud midagi head“ ja mõtlen: „Oleks te minu ajal koolis käinud...“

Tänapäeva koolilõuna on hoopis teine tase. Lapsed saavad lõuna endale ise komplekteerida mitmest soojast lisandist ja salativalikust ning eraldi variandid on taimetoitlastelegi – nagu väiksemat sorti Rootsi laud. Seejuures on suur osa toitu valmistatud mahetoorainest.

Hea toiduvaliku pakkumise taga peitub aga karm äri, kus peab oskama pakkuda parimat piiratud eelarvega. Suurimal turul ehk Tallinnas oleneb koolitoitlustaja äriline õnnestumine tihti peamiselt loosiõnnest. Daily kaubamärgi all kooli- ja lasteaiatoitlustust pakkuva Eesti suurima koolitoitlustaja Baltic Restaurants Estonia (BRE) tegevjuhi Aaro Lode väitel on viimase nelja aasta jooksul Tallinnas nõnda välja loositud 50 miljonit eurot maksumaksja raha.