Kooliköökides hakkab uuest nädalast tihe sebimine, sest kümmekonna ettevõtte äriedu oleneb võimest pakkuda õpilasele lõunat paari euro eest päevas. Tallinna koolitoitlustusturul sõltub aga kööki pääsemine tihti vaid loosiõnnest.
Minu lapsepõlves oli hea koolitoit potitäis keedetud viinereid keset lauda. Kui see pott lauale jõudis, sõltus edasine juba igaühest endast – kui kiiresti jõudsid kahvli potti torgata –, sest viiner meeldis teistelegi. 35 aastat hiljem kuulen aga enda lastelt „Ei söönud täna koolis, polnud midagi head“ ja mõtlen: „Oleks te minu ajal koolis käinud...“
Tänapäeva koolilõuna on hoopis teine tase. Lapsed saavad lõuna endale ise komplekteerida mitmest soojast lisandist ja salativalikust ning eraldi variandid on taimetoitlastelegi – nagu väiksemat sorti Rootsi laud. Seejuures on suur osa toitu valmistatud mahetoorainest.