Luminori projektis uuritakse, kuidas igapäevased harjumused mõjutavad meie tulevikku. Sellest nähtub, et isegi väikesed muudatused võivad viia suurte tulemusteni.

Tegime eksperimendi, kus üheksa inimest kohtusid tuleviku iseendaga. Igast Balti riigist osales kolm inimest ja Eestist lõid kaasa armastatud ajakirjanik Marii Karell, tuntud koomik Aleksandr Popov ja populaarne sisulooja Bärbel Moros.

Ulmefilmiliku kogemuse eel läbis iga projektis osalenu põhjalikud uuringud. Kodutöödena täideti mahukaid küsitlusi, peeti maha pikad vestlused finantseksperdi, toitumisnõustaja ja psühholoogiga. Läbiti uneuuringud, jälgiti aktiivsust ja toitumist. Kõik selleks, et saada võimalikult adekvaatne pilt osalejate senisest elust ja elustiilist.

50 eksperti kuuest riigist

Lõpuks lõime koostöös teadlaste, ekspertide, IT-spetsialistide, tehisintellekti ja paljude teistega avatarid, kus kõik osalejad said kohtuda iseendaga 20 aasta pärast. Meie lähenemine põhines tugevalt statistikal ja tõenäosusteoorial – kui inimene ei muuda järgmise 20 aasta jooksul oma harjumusi ja jätkab nii, nagu teeb seda täna, siis kuhu ta välja jõuab. Kui rääkida projekti mastaabist, siis kokku osales loomeprotsessis umbes 50 inimest kuuest riigist.

Lõpptulemus tõi kaasa nii pisaraid kui ka naeru. Kuna meie ajul on keeruline iseseisvalt kauget tulevikku visualiseerida, on tekkinud emotsioonide virvarr täiesti loogiline. Nüüd saab iga osaleja teha nähtust ja kogetust oma järeldused. Kas tuleviku Marii, Aleksandr või Bärbel olid ikka sellised, nagu osati loota?

Luminori eesmärk on toetada tulevikule mõtlemist. Teame, et see on keeruline, aga samas näeme, et ekspertide abiga on võimalik oma praeguseid otsuseid mõjutada. Vahet pole, kas räägime tervisest, perest, rahast, haridusest või millestki muust.

Kõik need nüansid on omakorda üksteisega lähedalt seotud – kui pole tervist, on rahaline pool keerulisem. Kui pole raha, võib tervis lihtsamalt käest ära minna. Ei ole nii, et üks nüanss on kõige olulisem, vaid kõige tähtsam on inimeseks olemine laiemalt.

Kuidas siis ikkagi luua tänapäeval tervislikke harjumusi, mis toovad tulemusi alles kunagi hiljem? Eriti juhul, kui meie ajule ei meeldi tulevikuga tegeleda? Vastused on meie enda sees. Jälgi Luminori sotsiaalset eksperimenti ning saa Marii, Aleksandri ja Bärbeli näitel teada, kuidas igapäevaharjumused mõjutavad meie tulevikku. Näeme, et isegi ka kõige pisematel muudatustel on suur mõju.

Kuidas näeb sinu tulevik välja praeguste harjumuste põhjal?

Jaga
Kommentaarid