Tegelikult pole muretsemiseks põhjust, kuna tühja akuga jäävad teele üldjuhul vähesed. Elektriautode tööstus areneb tohutul kiirusel ning elektriautode arv kogu maailmas on olnud läbi aastate pidevas kasvutrendis. Paralleelselt elektriautode kasutuselevõtuga täienevad automudelid ja suureneb akude mahutavus, mis omakorda tähendab pikemat sõiduulatust.

Omalt poolt vähendavad teele jäämise tõenäosust ka hoogsalt arenev avalik laadimisvõrk ja elektriautod ise, olles varustatud mitmete ettevaatusabinõudega.

Mis juhtub, kui aku on peagi tühjaks saamas?

Sa saad oma elektriauto seiskumise ohust teada oluliselt varem, kui see päriselt juhtub. Aku laetuse lähenedes nullile, annab auto sellest märku hoiatussõnumitega, mis suunavad sind lähimasse laadimisjaama.

Moodsad elektrisõidukid annavad üsna täpse hinnangu, kui kaugele on järele jäänud energiaga võimalik sõita. Mõnel autol lülituvad teatud mugavusfunktsioonid ise välja, aga sõiduulatust on võimalik pikendada sulgedes näiteks kliimaseadme ja raadio.

Kui peaksidki jääma jänni maanteel ja läheduses pole ühtki laadijat, säästab su auto nii palju energiat, et saad enne lõplikku seismajäämist sõita peatumiseks turvalisse kohta. Ent taaskord, teavitused peaksid andma sulle piisava ajapuhvri, et planeerida sõit lähima laadijani.

Mis juhtub, kui aku on juba tühjaks saanud?

Mõistagi tundub mõte teepervele jäämisest hirmutav. Tähtis on juhtunusse rahulikult suhtuda, kuna tegelikult on olemas mitmeid lahendusi ja meetmeid, mis aitavad sul sellist olukorda vältida ja lahendada.

1. Planeerimine on võti

Nagu mainisime, siis tõenäosus tänapäevase elektriautoga tühja akuga kogemata või hooletusest teele jääda on väike. Avalikke laadimispunkte lisandub aina juurde ning ainuüksi Enefit Volti avalikust võrgust leiad enam kui 450 kiir- ja ülikiirlaadijat, mis vastavad erinevatele laadimisstandarditele.Kõige parem viis teelejäämisega toime tulla on seda ennetada ja vaadata juba enne reisi välja, kus ja millised laadijad sinu teekonnale jäävad. Siinkohal tuleb sulle appi näiteks Enefit Volti laadijate kaart.

2. Tõelise häda korral saad abi kindlustusest

Kontrolli alati, kui oled kaskokindlustust sõlmimas, et seal oleks autoabi kaitse sees. Erinevad kindlustusseltsid pakuvad kaskokindlustuse paketis ööpäevaringset autoabi, mida saab kasutada ka elektriauto aku tühjenemise korral.Küll tuleks eelnevalt uurida, kas ja millised piirangud kaitsel olla võivad. Näiteks võib olla, et saad seda võimalust kasutada kindlustusperioodi jooksul vaid piiratud arv kordi.

3. Võta kaasa 220 V pistikuga laadija (ja Tüüp 2 kaabel)

Pikemat sõitu kavandades tasuks veenduda, et lisaks Tüüp 2 kaablile on sul kaasas ka 220 V pistikuga laadija, mida saab kasutada tavalisest elektripistikust laadimiseks. Võib juhtuda, et auto viimaste jõuvarudega ei jõua küll laadimisjaamani, ent veab välja söögikoha, hotelli või mõne muu ettevõtteni, kes on valmis „laenama“ oma pistikut.