Lisaks algavale koolile on linnades käimas aktiivne teehoolduse periood, mis lisab liiklusesse veelgi takistusi ning lükkab kohale jõudmise aega suure tõenäosusega veelgi edasi. Teatud kellaaegadel tekkivad ummikud on paratamatud ning kõige paremini saab autojuht neid vältida siis, kui sätib oma sõidud muule ajale ning võimalusel liigub jõukohaseid distantse jala või ühistranspordiga. Kui see aga võimalik pole, siis soovitab Circle K mootorikütuste kategooriajuht Kert Aader kinni pidada järgmistest reeglitest.

Hoia mõistlikku distantsi ja ühtlast kiirust

Sage liikluses pidurdamine on üks peamisi põhjuseid, miks tekivad ummikud ning sihtkohta kohale jõudmise aeg pikeneb. Kui autode vaheline distants on liiga väike, on esimese sõiduki pidurdamise korral sunnitud iga järgnev auto järsemalt pidurdama, mistõttu lakkab sujuv liikumine.

„Kui autode pikivahe on korrektne, ei ole vaja kõigil pidurdada ning see säästab aega, aga ka kütust. Pidev pidurdamine ja kiirendamine on kütuse tarbimise seisukohast üks kulukamaid tegevusi,“ selgitas Aader. „Hea nipp on proovida oma sõit planeerida tipptunnist 10-15 minutit ette- või tahapoole ja kasutada teekonna planeerimiseks navigatsiooniäppe. See võimaldab rohkem liikuda sujuvama kiirusega ning seeläbi säästa kütust ja aega.“

Pidurda mootoriga

Adaptiivse püsikiirusehoidjaga sõidukite omanikud võiksid aga paika sättida konkreetse vahemaa, mida auto eessõitva sõidukiga hoiab ning kasutada sujuva liikumise tagamiseks püsikiirusehoidjat. Kui on vaja pidurdada, aitab kütust säästa mootoriga pidurdamine. Üle 20-sekundilise peatumise korral on mõistlik automootor seisma jätta.

Kasuta vasakut sõidurida ja tõmbluku meetodit

Kohtades, kus on mitu sõidurida on mõistlik kasutada kõiki ridu, et liiklus oleks sujuvam. Kui ühel hetkel üks ridadest ära kaob, tuleks kasutada nii-öelda tõmbluku meetodit, kus autod üle ühe ümber reastuvad. See meetod eeldab juhtide head kokkumängu, seega lase autodel vahele tulla ka siis, kui ise „õiges“ reas liikled. Sama kehtib ka näiteks kiirendusradade kohta – ei ole mõtet enda õigust kinnisilmi taga nõuda, vaid arvestada kaasliiklejatega.

Hoia auto tehniliselt töökorras

Kütust ja loodust aitab säästa see, kui auto on tehniliselt korras. Selleks veendu, et auto käib regulaarses õlivahetuses ning samal ajal vahetatakse ära ka kütuse- ja õhufiltrid. Vähemalt korra kuus tasub kontrollida rehvirõhku, sest näiteks juba 0,5 bari võrra soovitatust erinev rehvirõhk suurendab kütusekulu kuni 4% ning vähendab kuni 20% rehvi eluiga.

„Lisaks on oluline kvaliteetse mootorikütuse kasutamine. Kindlasti tuleks osta kütust tuntud ja usaldusväärselt kütusemüüjalt,“ soovitas Aader. „Näiteks Circle K miles kütused aitavad vähendada kütusekulu kuni 3% võrra, samuti parandada mootori töökindlust ja vähendada heitgaaside kogust.“

Sõida mootori madalatel pöörlemissagedustel

Mootori pöörete arv peaks sõites jääma 1000 ja 2000 pöörde vahele. Mida kiiremini auto käik kõrgemale käigule vahetada, seda vähem kütust see tarbib. Seega pole linnas ja 50 km/h kiirusepiirangu korral üldse häbiasi sõita viienda käiguga.

„See on efektiivne ning kuigi viienda käiguga ei ole võimalik piisavalt nobedalt kiirendada, pole linnatingimustes selleks vajadust ning seeläbi hoiab juht kütust kokku,“ ütles Aader.

Automaatkastiga autode puhul on tihti võimalus lülitada käiguvahetus manuaalsele režiimile ja vahetada käike vastavalt soovile näiteks käiguvahetuslabadega.

Arvesta kaasliiklejatega

Aaderi sõnul ei tohiks ära unustada vaimset heaolu. Järsk süstimine ja kiirendused-pidurdused ei aita saavutada olulist ajavõitu, küll aga mõjuvad laastavalt kütusekulule, keskkonnale ning juhi vaimsele tervisele. Igapäevane stress ja frustratsioon liikluses avaldavad pikapeale juhi vaimsele tervisele mõju ning inimene tunneb end tihti justkui põhjuseta ärritunud olevat.

Roolis olles valmista end mentaalselt ette selleks, et teatud aegadel on ummikud paratamatud. Kui tunned, et hakkad närvi minema, hinga mitu korda sügavalt sisse-välja ning kuula mõtete rahustamiseks näiteks klassikalist muusikat.

„Psühholoogid soovitavad sellises situatsioonis keskenduda käesolevale hetkele, selle asemel, et muretseda hilinemise pärast või mõelda eesootavatele tegevustele. Selline mõtlemine aitab vähendada ärevust ja kannatamatust,“ märkis Aader.