Kui augusti keskpaigas teatas Elering, et jaanuari lõpus katki läinud kaabel saadakse töökorda 12. septembril, siis värskeima turuteate järgi naaseb 650-megavatine ülekandekaabel elektriturule juba homme, 4. septembril kell 1.

Siiski ei hakka Estlink 2 töötama kohe täisvõimsusel. Rauma alajaamas tehtavate tööde tõttu piirab Soome süsteemihaldur Fingrid Soome-Eesti suunalist ülekandekaablite võimsust maksimaalselt 1000 megavatilt 558 megavatini. Piirang kehtib reedel kella 18ni.

Eleringi teatel on kaabli remonditööd lõpetatud ning ettevalmistustööd kaabli pingestamiseks tehtud. „Eile alustati ning täna jätkatakse kaabli testimist, mis on eelduseks ühenduse taaskäivitamisel. Kui testide tulemusena tagasilööke ei teki, on ühendus turu käsutuses alates homsest,“ rääkis Estlinkide üksuse juht Reigo Haug.

Eesti ranniku kaldarajatises toimunud rikke likvideerimiseks oli vajalik asendada ligikaudu 300 meetri pikkune kaablilõik reservkaabliga ning ühendada see olemasoleva kaabelliini külge. Merepoolse (merekaabli) ühendusmuhvi ehitus lõpetati rannikumerre rajatud platvormilt augusti alguses ning praeguseks on valmis saanud ka kaldapoolne mere-maakaablite ühendusmuhv.

Paber-õli isolatsiooniga kaabli remondi teostamiseks oli vajalik kaasata kaabli tootja poolt eritehnika ning spetsiaalse väljaõppe ning kogemusega personal. Remonditööde edukas teostamises mängisid võtmerolli Norra ja Eesti alltöövõtjad. Kaabli remondi teostamiseks viidi läbi ulatuslikud ehitustööd.

Kuigi remonditööd on lõpetatud sellises mahus, et kaabel on võimalik tagasi töösse viia, jätkuvad intensiivsed tegevused remondikohas veel järgnevate kuude jooksul. Enne talve on tähtis kõik vajalikud tagasitäite, kalda kindlustamise ja pinnasetööd lõpetada ning ajutised rajatised, sealhulgas teed, platsid, kraanad ja kuivendatud mereala likvideerida.

Auvere naaseb samuti

Alates jaanuari lõpust rivist väljas olnud Estlink 2 varasem töökorda saamine peaks pakkuma olulist leevendust ka börsihindadele. Nimelt on elektrituru eksperdid nimetanud 650-megavatise ülekandekaabli riket peamise põhjusena, miks elektrihinnad päikesevaesematel ja suurema tarbimisega tundidel Eestis kõrgustesse on kerkinud. Näiteks täna kella 20 ja 21 vahel maksab börsielekter Eesti hinnapiirkonnas 500,9 eurot megavatt-tunni eest. Kuna Soome elektri hind on püsivamalt odavam kui Baltimaades, aitab ülekandekaabli turule naasmine hinnaerinevust kahe hinnapiirkonna vahel vähendada. Viimase kahe nädala jooksul on Soome elektrihinnad olnud keskmiselt ca kümme korda odavamad kui Eestis, kirjutas Ärileht pühapäeval.

Eesti Energia turuanalüütikute hinnangul võis Estlink 2 ühenduse katkemine kergitada suvel elektri hinda kuni 55 eurot megavatt-tunni kohta.

Lisaks Estlink 2 naasmisele aitab kõrgeid elektrihindu edaspidi ohjata ka Auvere elektrijaama väljatulek pooleteist kuud kestnud hooldusest. 274-megavatine Auvere jaam läks korralisse hooldusesse 7. juulil ning peaks värskeima turuteate järgi olema täisvõimsusega turul tagasi kolmapäeva esimestel tundidel.