2024. aasta stipendiaatideks said Carmen Tamm ja Sanna Kruusmaa. Carmen Tamm lõpetas TTÜ inseneriteaduskonna elektroenergeetika ja mehhatroonika eriala ning jätkab oma õpinguid Rootsi Kuninglikus Tehnoloogiainstituudis (KTH) tuumaenergeetika teaduskonnas. Pärast ülikooli lõpetamist kavatseb ta naasta Eestisse, et aidata kaasa üleminekule põlevkivienergeetikalt kaasaegsele tuumaenergeetikale.

Sanna Kruusmaa, kes lõpetas Tartu Ülikooli füüsika, keemia ja materjaliteaduse erialal, jätkab õpinguid Skandinaavia vanimas ülikoolis, Uppsala Ülikoolis, füüsika teaduskonnas elementaarosakeste füüsika erialal. Tema huviks on ioniseeriva kiirguse avastamine ja selle mõõtmine. „Pärast õpingute lõpetamist sooviksin panustada Fermi Energia projekti, et uurida tuumajaamadega seotud kiirgustausta või liituda mõne rahvusvahelise organisatsiooniga, nagu IAEA, kus saaksin tegeleda kiirguskontrolli rakendamise või tuumarelva leviku tõkestamise jälgimisega,“ sõnas Kruusmaa.

Stipendiumi suurus 1000 eurot kuus

Esimesed kaks üliõpilast, Rainer Kelk ja Mihkel Aavik, said Fermi Energia stipendiumi 2021. aastal. Tänaseks on nad õpingud edukalt lõpetanud ja kaitsnud magistrikraadi tuumainseneri erialal. Rainer Kelk, kes sai magistrikraadi tuumatehnoloogia teaduskonnas Lausanne’i Föderaalse Tehnoloogiainstituudi (EPFL) ja Zürichi Tehnikakõrgkooli (ETHZ) ühendprogrammi raames, läbis praktika Šveitsi riigiettevõttes Nagra, mis tegeleb radioaktiivsete jäätmete lõpliku ladestamise planeerimisega.

Praegu jätkab ta õpinguid Šveitsi suurimas loodus- ja tehnoloogiateaduste uurimiskeskuses – Paul Scherreri Instituudis. Tema doktoritöö teemaks on masinõppe rakendamine raskete tuumaõnnetuste analüüsis. Mihkel Aavik lõpetas Euroopa tuumaenergeetika magistriprogrammi (European Master’s in Nuclear Energy) ja asus tööle ettevõttes Edvance, mis kuulub Prantsuse tuumajaamade operaatori EDF kontserni. Seal tegeleb ta EPR1200 reaktori elektrisüsteemide projekteerimisega.

Teise ja kolmandasse stipendiaatide lainesse kuulusid üliõpilased Elise Poom, Ayrton Hüüs ja Hendrik Vija. Kõik nad õppisid Rootsi Kuninglikus Tehnoloogiainstituudis (KTH) tuumaenergeetika teaduskonnas. Elise Poom uuris pärast ülikooli lõpetamist tuumajäätmete käitlemise küsimusi Itaalias ja töötab praegu ettevõttes Westinghouse Electric, mis tegeleb tuumareaktorite arendamisega. Ayrton Hüüs, kes on juba töötanud insener-mehaanikuna, plaanib läbida praktika insenerina Kanada ettevõttes WSP, et uurida väikereaktorite kasutamist laevade mootorisüsteemides. Hendrik Vija, kes lõpetas kiitusega (cum laude) Tartu Ülikooli matemaatikateaduskonna, peaks sel aastal lõpetama magistriõppe ning kavatseb seejärel jätkata doktoriõppes.

Fermi Energia stipendium (1000 eurot kuus) antakse kaheks akadeemiliseks aastaks. Pärast õpingute lõpetamist peab stipendiaat töötama kolm aastat Fermi Energias.

NB! Dokumente õpinguteks välisülikoolide magistriprogrammides võetakse vastu talvel. Seega peaksid stipendiumi taotlejad alustama dokumentide ettevalmistamist sügisel.