Swedbanki värskest majandusprognoosist lähtub, et järgmisel aastal hinnatõus kiireneb, tõustes taas üle 4 protsendipunkti. Kõige kiiremini kallinevad järgmisel aastal maksutõusude tõttu alkohol, tubakas ja transport. Ka keskmise palgasaaja ostujõud 2025. aastal väheneb.

Oleme jõudnud hinnatasemelt järgi teistele jõukamatele riikidele.

Saada meile foto, kui märkad kas poes või söögikohas kas väga väga kallist hinda!

„Mulle tundub, et Euroopas kõikide nende kaupade hinnad, mis on eksporditavad-imporditavad, need muutuvad suhteliselt sarnaseks. Siin on kadunud juba see vahe rikaste ja vaesemate riikide vahel. Oleme täna toidu poolest Rootsist kallimad, Soomega praktiliselt samal tasemel,“ sõnas Delfi Ärilehele konjuktuuriinstituudi juht Peeter Raudsepp. Kui arvestada, et toiduhindade indeksina on Euroopa Liidu keskmine 100 punkti, siis Soomes on see 110, Eestis 109 ning Rootsis 105 punkti.

Enamus riike 2% eesmärgile lähedal

Euroalal on hinnatõus kõige kiirem Belgias, kus aastane inflatsioon on 4,5%. Teisel kohal on Eesti (3,4%) ning kolmandal kohal Holland (3,3%). Kõige vähem on aastaga hinnad kasvanud Leedus (0,7%) ja Lätis (0,9%). Täpselt eesmärgipärane seis on Euroopa Liidu tähtsaimas majanduses Saksamaal, kus aastane inflatsioon on 2%.

Kuises võrdluses kerkisid hinnad enim samuti Belgias (1,6%), Luksemburgis (1%) ning Küprosel (0,9%). Eestis tõusid hinnad kuuga hinnanguliselt 0,3%. Hinnad langesid kuuga enim Leedus (-0,5%), Soomes (-0,5%) ja Lätis (-0,4%). Stabiliseeruv olukord võiks anda Euroopa Keskpangale täiendavat julgust, et jätkata septembrikuisel kohtumisel intressilangetustega. Euribori futuurides pole tänased andmed suurt muutust kaasa toonud.