Minu nimi on Teet Kuusmik ja olen 14 aastat juhtinud SA Ida-Viru Investeeringute Agentuuri (IVIA). IVIA peamiseks tegevusvaldkonnaks on tööstus- ja äriparkide arendamine Ida-Virumaal; IVIA eesmärk on luua sobivad tingimused tootmis- ja äriettevõtetele tegevuse alustamiseks maakonnas.

Kokku on IVIA portfellis üle 50 kliendi, neist 24 ettevõtet tegutsevad praeguseks meie tööstus- ja äriparkides.

Aastate 2023–2024 märkimisväärseim projekt on Narva tööstusparki ehitatav NPM Narva magnetitehas, mille investeering on ligikaudu 100 miljonit eurot. Projekt sai õiglase ülemineku fondist toetust summas 19 miljonit eurot ja loob lähiajal piirkonda kuni 300 uut töökohta.

Allpool on loetelu peamistest põhjustest, miks ettevõtetel on praegu kasulik Ida-Virumaal tootmist arendada:

  1. „Projekteeri ja ehita“ – kommunikatsioonide ja detailplaneeringuga krundid täielikult ette valmistatud ehitusega alustamiseks.

Neljas Ida-Virumaa linnas on avalik sektor loonud viis tööstusparki, kus on kõik valmis uute tootmisprojektide kiireks käivitamiseks:

  • kehtestatud detailplaneeringud, määratud ehitusõigus ja koostatud keskkonnamõjude strateegiline hindamine, mis võimaldab enamiku tootmisprojektide puhul alustada kohe hoonete projekteerimise ja seejärel ehitamisega;

  • rajatud infrastruktuur ja kruntide piirini välja ehitatud kommunikatsioonid (vesi, kanalisatsioon, keskküte/gaas, side, teed, elektrialajaamad).

Oleme maksimaalses ulatuses teinud ettevalmistustöid, mis võimaldab teil oma tehase, tootmisüksuse või teenuskeskuse rajamisel võita ajaliselt vähemalt ühe aasta. Meie kliendid on edukalt oma tehaseid projekteerinud, ehitanud ja käivitanud vaid 11 kuuga!

  1. IVIA meeskonna pädevus ja 14-aastane kogemus sarnaste projektide elluviimisel.

Oleme oma tegutsemisaja jooksul toetanud 50 ettevõtet Ida-Virumaale tulekul ja juba 24 korda koos klientidega läbi käinud tööstushoone projekteerimise ning ehitamisega seotud tegevused. IVIA pagasis on piisavalt kogemusi, mida oleme valmis uute klientidega jagama.

Tänu oma koostöövõrgustiku kontaktidele saame korraldada kohtumisi oma klientidele igal tasemel: kommunaalettevõtte või valla ehitusosakonnast kuni ministeeriumide võtmeisikuteni, kui investeerimisprojekti keerukus seda nõuab.

Töötame erineva suurusega projektidega: meie tööstusparkides on tööstushooneid suurusega 1000 – 20 000 m2.

  1. Tootmistraditsioonide ja vaba tööjõuga piirkond.

Ida-Virumaa on olnud tööstuspiirkond juba üle 150 aasta. Maakonnas ei tervitata tööstuse rajamist lausega „Not in my backyard“. Vastupidi, nii omavalitsused kui ka Ida-Virumaa elanikud on avatud uute tootmisettevõtete tulekule, mis loovad uusi töökohti.

Omavalitsused on huvitatud ja toetavad tugevalt uute töökohtade loomist, sest see tekitab uusi maksulaekumisi ning suurendab eelarve tulusid.

Ida-Virumaal on inimesed valmis töötama tootmisettevõtetes, omavad vastavaid oskusi ja kogemusi ning töötukassa aitab spetsialistide värbamisel ja ümberõppel.

  1. Esimene kaasaegne tööstusinkubaator Narvas, kus on võimalik üürida 4003000 m2 tootmispinda ja saab nõustamistuge.

IVIA alustab septembris Narvas esimese tööstusinkubaatori ehitusega, mis ühendab inkubatsiooniprogrammi raames kaasaegse tootmis- ja kontoritaristu ning konsultatsiooniteenuse.

Tööstusinkubaatori põhiidee on pakkuda tootmisettevõtetele võimalust laiendada oma tegevust Ida-Virumaale madalate riskidega. Tööstusinkubaatoris on võimalik üürida kaasaegseid pindu kuni viieks aastaks, komplekteerida meeskonnad ja käivitada tootmine. Kui projekt on ettevõtte jaoks edukas, on paralleelselt võimalik tegeleda oma hoone projekteerimise ja ehitamisega.

Narva tööstusinkubaator valmib aastal 2025, kuid juba praegu on võimalik üüripindade osas ettevõtte vajadused läbi rääkida ja lepingud sõlmida.

Lõpetuseks. Praeguse seisuga on ehitussektoris tööde mahud üle pika aja madalseisus ja konkurents ehitusobjektide pärast tihe, mis võimaldab tellijal püüda ahvatlevat hinda. Kui siia lisada veel IVIA tööstus- ja äriparkide valmidus pakkuda ettevõtjale taristu ning ehitusõigusega krunte, annab uue tootmisprojekti elluviimine Ida-Virumaal tootmisettevõttele kindlasti olulise konkurentsieelise turul.

Kui juhite tootmisettevõtet ja soovite oma projekti personaalselt arutada, saada rohkem infot kruntide tingimuste kohta IVIA tööstusparkides või toetuste võimaluste kohta, helistage mulle +372 511 4685 või kirjutage teet.kuusmik@ivia.ee.

Selle artikli avaldamine on kaasrahastatud „Maakondade arengustrateegiate elluviimise toetusmeetme“ toel.

Jaga
Kommentaarid