Soome energiafirma Helen on võtnud endale eesmärgiks lõpetada energiatootmises igasugune fossiilkütuste põletamine. Ettevõtet juhtiva Sirkka sõnul pole seda eesmärki võimalik saavutada ilma uut tuumajaama rajamata, mistõttu ongi kommunaalfirma töötanud välja spetsiaalse tuumaprogrammi. Seejuures ei ole tegu pelgalt paberile pandud ideega, vaid juba on tööle palgatud ka tuumaenergia eksperdid, kes tegelevad jaama projekteerimise ja regulatiivsete detailidega.

Kui varasemalt on Helen rääkinud tuumajaama ideed tutvustades järgmise kümnendi lõpust, siis nüüd on pilgutud suunatud juba järgmise kümnendi algusesse. „Usun, et tuumajaam ehitatakse Helsingisse enne 2035. aastat,“ kommenteeris Sirkka Helsingin Sanomatele. „Sel ja järgmisel aastal kaardistame kõik võimalikud asukohad Helsingi piirkonnas. Seejärel uurime kõiki potentsiaalseid tuumajaamade tootjaid. Otsus tarnija kohta võidakse teha 2026. aasta lõpuks,“ sõnas ta..

Ehkki Helen on juba sõlminud ühiste kavatsuste lepingu Soome tuumaenergia väikearendajaga Steady Energy, kaalutakse Olli sõnul kõiki võimalikke väikereaktorite ehitajaid.

Sirkka rõhutas, et tuumajaama rajamine möödapääsmatu, kuna teistmoodi pole võimalik viia kaugkütet heitevabaks. Seejuures oleks tegu viimase sammuga Heleni kümme aastat tagasi alustatud projektis, mille eesmärk oli vähendada Helsingi kaugkütte tohutut CO2-jalajälge.

Ehkki esmalt seadis Helen omale eesmärgiks lõpetada 2030. aastaks kivisöe põletamine ja asendada see bioenergiaga, siis uuema plaani järgi plaanitakse ka praegu süsihappegaasi arvutusest välja jääva biomassi põletamisest 2040. aastaks loobuda. „Optimaalne oleks, kui umbes pool kaugküttest tuleks tuumaenergiast ja pool elektrist,“ selgitas Sirkka, kelle sõnul ei peaks põletamisel tuleviku kaugküttelahendustes kohta olema.

Selleks, et asendada koostootmisjaamades toodetav elekter, on Helenil plaanis investeerida suuri summasid taastuvenergiasse. Sirka sõnul on nad rajanud 400 megavati ulatuses tuuleparke ning 600 megavatti tuulevõimsusi on veel arenduses. Lisaks on ettevõttel plaan rajada ca 250 megavati ulatuses päikeseparke, millest 50 on installeeritud ja 200 ehituses.

Eelmisel nädalal teatas Helen, et ehitab Hanasaarile Euroopa suurima elektrikatlamaja. Vana söejaama asemele rajatakse neli 50-megavatist elektriboilerit, mille kõrvale kerkib ka kaks 40 meetri kõrgust termoakut, kuhu saab laadida kokku 1000 megavatt tundi elektrit. Akusid saab laadida ja tühjendada 100 megavatise võimsusega.

Uue katlamaja ehitus algab 2025. aastal ning kompleks on kavas kasutusele võtta 2026-2027. aasta talvel.