Ajal, mil USA tehnoloogiahiiud investeerivad tehisintellekti arendamisse kümneid miljardeid, pole Euroopal peale Prantsusmaa ettevõtte Mistral AI suurt midagi vastu panna. Nüüd püüavad Euroopa liidrid olukorda parandada, suunates valdkonda avalikku raha.

Komisjoni poolt hangitavad tehisintellektivabrikud luuakse Euroopa kõrgjõudlusega andmetöötluse (HPC) superarvutite võrgustiku raames ning tehakse kättesaadavaks paljudele Euroopa idufirmadele, ettevõtetele ning teadusasutustele.,

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen andis täna mõista, et ootab hankest suurt edulugu. „ELi tehisintellektimääruse vastuvõtmisega on Euroopa juba haaranud juhtohjad, et tagada tehisintellekti turvalisus ja usaldusväärsus. Selle aasta alguses täitsime oma lubaduse, andes Euroopa tehisintellekti idufirmadele võimaluse kasutada ELi kõrgjõudlusega arvuteid. Nüüd peab Euroopa saama ülemaailmseks liidriks ka tehisintellekti innovatsioonis. Tehisintellektivabrikud aitavad kindlustada meie positsiooni selle murrangulise tehnoloogia esirinnas,“ sõnas Euroopa Komisjoni president.

Tehisintellektivabrikud ühendavad andmetöötlusvõimsuse, andmed ja töötajad. Vabrikutes saavad tehisintellekti arendajad treenida oma suuri generatiivseid tehisintellektimudeleid, kasutades EuroHPC superarvuteid, andmeid ning andmetöötlus- ja salvestusteenuseid. Vabrikud moodustavad üleeuroopalise võrgustiku, millega luuakse ainulaadne Euroopa tehisintellektikoostöö raamistik.

Tehisintellektivabrikud ühendatakse liikmesriikide tehisintellektialgatustega ning kokku moodustavad need tehisintellekti ökosüsteemi. Vabrikud saavad kasutada ka Euroopa testimis- ja eksperimenteerimisrajatisi ning digitaalse innovatsiooni keskusi. Nendes edendatakse tehisintellekti tööstuslike ja teaduslike rakenduste arendamist ja valideerimist sellistes Euroopa jaoks olulistes sektorites nagu tervishoid, energeetika, autotööstus ja transport, kaitse- ja lennundustööstus, robootika, tootmine ning rohe- ja põllumajandustehnoloogia.

Ühisettevõtte EuroHPC täna välja kuulutatud hange on järjest avatud kuni 31. detsembrini 2025. Selle esimene tähtaeg on 1. november 2024, millele järgnevad tähtajad iga kolme kuu tagant kuni rahaliste vahendite ammendumiseni. EL toetab hanget ligi 1 miljardi euroga programmidest „Digitaalne Euroopa“ ja „Euroopa horisont“ ning sama suur summa tuleb ka liikmesriikidelt.