Konkurentsi haldusmenetluse valdkonna juristi Kristin Truusi sõnul algatati menetlus turuosalistelt saadud informatsiooni põhjal, mille alusel tekkis konkurentsiametil kahtlus, et toidulisandite ostjad ei täida lepingutes PTEKS-is sätestatud nõudeid. „Ebaausad kaubandustavad tekivad sageli ostjate ja müüjate ebavõrdsetest läbirääkimispositsioonidest ja jõuvahekorrast – tugevam kaubanduspartner võib survestada nõrgemaid pooli enda huvides vastu võtma soodsamaid tingimusi. Sellised tavad võivad heast äritavast oluliselt kõrvale kalduda ning olla vastuolus hea usu ja ausa kauplemise põhimõtetega,“ ütles Truus.

Menetluse jaoks teabe kogumiseks pöördus konkurentsiamet ettevõtjate poole, kes ostavad tarnijatelt ehk müüjatelt toidulisandeid eesmärgiga neid apteekidesse edasi müüa. Tegemist on olulise lüliga toidulisandite tarneahelas, kelle tegevus võib mõjutada nii müüjaid kui ka lõpptarbijaid. On oluline tagada, et kõik turuosalised tegutseksid kooskõlas ausa kauplemise põhimõtetega ning poolte vahel sõlmitud lepingute tingimused vastaksid PTEKS-i nõuetele.

Kui menetluse käigus avastatakse rikkumine, otsustab amet sobivad meetmed rikkumise kõrvaldamiseks ja tulevikus sarnaste olukordade ennetamiseks. Konkurentsiamet rõhutab, et menetluse algatamine ei tähenda veel rikkumise toimepanemist ega ka selle tuvastamist.

PTEKS-i eesmärk on kaitsta põllumajandustoodete ja toidu müüjaid ostjate ebaausate kaubandustavade eest ning tagada tasakaal tarneahelas. PTEKS keelab 16 erinevat ebaausat kaubandustava, millest üheksa on igal juhul ja alati keelatud ning seitse on keelatud juhul, kui eelnevalt ei ole nendes nõuetekohaselt kokku lepitud. Igal juhul on keelatud näiteks hilinenud maksed, tellimuse tühistamine lühikese etteteatamisega, lepingutingimuste ühepoolne muutmine, müügiga mitteseotud maksed ja muud müüjate õigusi kahjustavad tingimused.