Tegevusvaldkonnad on kirjud

Välisluureameti (edaspidi VLA) peamiseks tööülesandeks võib pidada luureinfo kogumist ja analüüsi ning salastatud teabe kaitset. „Lühidalt on meie ülesandeks teada, millised on Eesti piiride tagant pärinevad ohud meie julgeolekule ja seega iga inimese turvalisusele. Selleks peame teadma meile julgeolekuohuks olevate vastaste saladusi ning kaitsma enda omasid,“ teeb Silver tööpõllust põgusa ülevaate. VLA annab ka riigijuhtidele eelhoiatuse Eestit ohustavate sündmuste kohta, et oleks võimalik reageerida enne, kui oht on reaalselt kätte jõudnud.

Võib-olla on tavainimese ettekujutus luurajatest jätkuvalt see, et nad kannavad viltkaabut ja vihmamantlit ning kohtuvad oma allikatega vaid pimedates kangialustes. Seda kutsutakse inimluureks, mis pole tänapäeval kuhugi küll kadunud, kuid see moodustab vaid ühe osa iga luureasutuse tööst.

Arvestatav hulk on VLA-s ka IT-oskusi vajavaid ametikohti: „IT-vahendid ja tehnoloogia pakuvad väga palju laiemaid võimalusi luureinfo kogumiseks, kui on võimalik saavutada ainult inimluurega. Samuti aitavad IT-vahendid andmemassiivides orienteeruda ja infomürast olulised killud välja selekteerida ning kaitsta meie salastatud teavet,“ argumenteerib Silver IT rolli olulisuse üle luuretöös.

Välisluureamet kui tööandja

Silver on varasemalt töötanud nii akadeemilises sfääris, erasektoris kui ka teistes riigiasutustes ning oskab seetõttu välja tuua mitmeid asjaolusid, mille poolest töö VLA-s eelnevatest positsioonidest erineb. „Teistmoodi on see, et tööandja logoga pusa väljas käimiseks selga panna ei ole, majaväliste sõpradega tööalaseid probleeme arutada ei saa ning tööd tavapärases mõistes koju kaasa võtta samuti mitte,“ räägib mees. Küll aga ei näe Silver üheski eelnevas asjas probleemi, sest tööpäevas on paindlikkus olemas ning töövälisel ajal kodus arvutit lahti tegema ei pea. Viimast tajub ta suure boonusena, mis aitab selgelt töö- ja eraelu lahus hoida.

Tööpäevas on paindlikkus olemas ning töövälisel ajal kodus arvutit lahti tegema ei pea.

Mitmete tööülesannetega ei olnud Silver aga kunagi varem kokku puutunud ning võimalus ennast töö käigus arendada on tekitanud temas tugevat hasarti. „Harin ennast vahel ka nädalavahetuseti mõne uue lahenduse juurutamise jaoks ning uuel nädalal tööle minnes proovin siis selle päris andmetega ellu viia,“ püüab mees end ka omal käel pidevalt arendada.

Võimalusi enesearenguks on palju

„Välisluureameti pakutavad arenguvõimalused olid minu jaoks väga oluline argument, miks otsustasin siia tööle tulla,“ meenutab Silver. Täiesti uude valdkonda tööle tulek sunnib väljaspoolt tulijat oma aju pingutama: „Kõigepealt on vaja aru saada sellest, millega asutus üleüldse tegeleb ning seejärel tuleb mõista enda töö spetsiifikat“. Kuigi tehnilised baasoskused on Silveril olemas, on tulnud neid õppida rakendama VLA-s kasutatavate tehnoloogiate ja süsteemidega: „Mul on võimalik siin kasutada selliseid töövahendeid, millest ma oma varasematel töökohtadel julgesin ehk ainult unistada“.

Alati on võimalik ennast ka edasi arendada suheldes sarnaste väljakutsetega tegelevate partnerteenistustega või võttes osa maailmatasemel koolitustest: „See avardab silmaringi ning keskkonnavahetus viib rutiinist välja ja aitab keskenduda enesearengule. Kuna me toimetame rahvusvahelisel tasandil, siis peame olema maailmas toimuvaga hästi kursis“.

Kuidas Välisluureaemetisse tööle saada?

Kuigi luuret koolis õppida ei saa, õpetatakse paljudel õppekavadel oskusi, mida luureasutuses töötamiseks vaja on. „Kui inimese profiil sobib kokku täidetava rolliga, tuleb tööle saamiseks taotleda riigisaladusele juurdepääsuluba ja läbida julgeolekukontroll. Viimane kestab mitu kuud ja nõuab veidi kannatlikkust, kuid aitab tagada, et Eestit kaitsevad ainult oma riigile lojaalsed inimesed,“ räägib Silver.

Siia sobivad kõige paremini tööle generalistid.

„Ütleksin, et siia sobivad kõige paremini tööle generalistid, kes ei õpi pulkadeni selgeks mitte ainult üht toodet, vaid suudavad vastavalt probleemile leida mõne uue lahenduse. Tuleb alati olla valmis kohanema ja muutma oma tööriistakasti sisu,“ kirjeldab mees omadusi, mida VLA-s töötades kindlasti vaja läheb. Küll aga rõhutab Silver, et keerulistes olukordades ei olda kunagi üksi: „Töökeskkond on koostöine ja mõtleme alati ühiselt läbi, milline lähenemine annab suurima kasu“.

Olenemata omandatud erialast võib oma huvist Välisluureametis töötada igal ajal teada anda, sest rõõmustatakse talentide üle nii IT-s ja küberturbes kui ka paljudes teistes valdkondades. Hetkel on avatud konkursid nii IT kui ka teiste luurega seotud valdkondade ametikohtadele. Täpsemat infot leiab VLA kodulehelt!

Jaga
Kommentaarid