Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete rahastamisele keskendunud Finora Panga ökonomist Vaidotas Šumskis ütles Eesti Panga värsket majandusprognoosi kommenteerides, et selgelt kõige suurem Eesti majandust mõjutav tegur on praegu valitsuse maksu- ja kärpepoliitika.

„Jätkuv Venemaa sõda Ukrainas ning Saksamaa ja Hiina vähenev nõudlus mängivad samuti rolli, ent kasvav maksukoorem avaldab tavalisele Eesti ettevõtjale märksa rängemat mõju kui makromajanduslikud trendid. Kui suurfirmadel on puhvreid nii raha kui tööaja näol, et uute kohustustega hakkama saada, siis paljud väikeettevõtjad satuvad ilmselt finantsraskustesse,“ hindas ökonomist.

Šumskis selgitas, et Eesti Panga prognoositud hinnakasv, mille taga on maksutõusud, lööb kõige rohkem just Eesti väikeettevõtjate konkurentsivõimet, sest tarbijate hinnatundlikkus kasvab.

„Varasemate kriiside kogemus kinnitab, et sellises olukorras pöörduvad tarbijad veel rohkem kõige odavamate kaupade poole, mida aga enamasti pakuvad mastaabiefekti toel rahvusvahelised suurfirmad. See on veel täiendav oht lisaks Eesti Panga välja toodud raha Eestist välja imbumisele e-kaubanduse kaudu. Samal ajal tekitavad kõrgemad hinnad ja ühtlasi oskustööjõu puudus palgasurve, mis vähendab ka eksportijate konkurentsivõimet. Seega nii sise- kui välisturule suunatud Eesti väikeettevõtjate jaoks muutub keskkond järgmisel aastal keerulisemaks,“ hindas asjatundja.

Vaidotas Šumskis rõhutas, et kuna väikeettevõtted maksavad palka enamikule Eesti tööinimestest, peaksid kõik neid toetavate teenuste osutajad tegutsema veelgi operatiivsemalt, et pankrotte ära hoida ning aidata kasvuvõimalusi ära kasutada.

„Majandusdiplomaadid ja ametnikud võiksid aidata Eesti väikeettevõtjatel murda märksa rohkematele eksportturgudele. Ettenähtud toetusraha tuleks ennekõike suunata efektiivsuse tõstmisse ja energiatõhususse. Haridusasutused võiksid mõelda, kuidas pakkuda kiiremat ning praktilisemat ümber- ja täiendõpet. Panganduse poolelt kindlasti tagame paindlikud tingimused ja kiired otsused. Eesti majandust ei vea kiiremale tõusule mõni üksik uus suurtehas, vaid ainult tuhandete väikeettevõtjate stabiilne ja jätkusuutlik kasv,“ ütles Finora Panga ökonomist.