Neljapäeval, 26. septembril kell 14 lõppes pakkumuste esitamine Riigi Kinnisvara AS ja Eesti Rahvusringhäälingu läbi viidud rahvusvahelisele riigihankele „Eesti Rahvusringhäälingu uue telemaja ehitustööd“. Tähtajaks esitati kuus pakkumust, mida järgnevate nädalate jooksul asub hindama ekspertidest koosnev komisjon.

Riigihankega otsib ERR koostöös RKAS-iga uue telemaja ehitustööde peatöövõtjat. „Huvi hanke vastu on olnud suur, mida kinnitab ka osalevate ettevõtete arv ning hanke käigus pakkujate poolt esitatud küsimuste hulk ja sisu,“ märkis Eesti Rahvusringhäälingu haldusdirektor Janar Vilde. Pakkumused esitasid: OÜ Nordlin Ehitus ühispakkumus koos Reme Grupp OÜ-ga, Nordecon AS, OÜ Fund Ehitus, AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ühispakkumus koos OÜ Astlanda Ehitusega, Ehitus5ECO OÜ, AS Merko Ehitus Eesti.

Kõik esitatud pakkumused mahtusid eeldatava maksumuse piiridesse, milleks oli 54,5 miljonit eurot. „Hanke võitja välja selgitamisel hindame lisaks maksumusele ka pakkuja poolt esitatud töökorralduskava. Komisjoni otsuse ja eduka pakkuja loodame välja kuulutada hiljemalt novembri alguseks,“ lisas Janar Vilde. Uue telekompleksi ehitusega soovitakse alustada esimesel võimalusel veel käesoleval aastal, sest praegune telemaja on amortiseerunud, kõrgete ülalpidamiskuludega ja rahvustelevisiooni jätkusuutlikkuse tagamiseks senistes tingimustes enam jätkata ei ole võimalik.

Uue telekompleksi ehituse põhifinantseering tuleb kultuurkapitali riiklikult tähtsate kultuuriehitiste rahastust. Kultuurkapitali juhataja Margus Allikmaa rõõmustab eduka hanke üle: „Kultuurkapitali poolt vaadates on mul heameel tõdeda, et hirmujutud sellest, et kultuuriehitiste maksumused osutuvad planeeritust oluliselt kallimaks, ei pea antud hanke näitel paika. Laekunud pakkumused on ilmselge märk hankeprotsessi heast ja professionaalsest korraldusest ERR-i ja RKAS-i poolt.“

Uus hoone tuleb väiksem

Uue telekompleksi ehitamist rahastatakse kultuurkapitali vahenditele lisaks praeguse telemaja kinnistu müügist ning varem müüdud rahvusringhäälingule kuulunud Tuisu tänava kinnistust.

„Oleme ette valmistamas praeguse telemaja ja Gonsiori ning Faehlmanni vahele jäävad kinnistu müügiprotsessi,“ selgitas rahvusringhäälingu juhatuse esimees Erik Roose. „Tänase telemaja suurim väärtus on hea asukohaga suur kinnistu Tallinna kesklinnas, mis pakub mitmeid nutikaid arendusvõimalusi. Tegemist on sisuliselt kvartaliga Kadriorus krundi suurusega ligi 10 000 m2, millel asub hoone brutopinnaga ligi 26 000m2. Teeme hetkel turu-uuringuid ja kinnistu müügiga lähme edasi, kui uue telekompleksi ehitamisega on detailid paika saanud,“ lisas Erik Roose.

ERR-i uus telemaja ehitatakse kinnistule, mis on juba hoonestatud rahvusringhäälingu teiste majadega (uudistemaja ja raadiomaja). Uus telekompleks on praeguse telemajaga võrreldes ligi 10 000 m2 väiksem ja kompaktsem, hõlmates endas nii stuudioid, kontoripindasid kui ka muid telespetsiifilisi funktsionaalsusi. Uue telemaja ehitusprojekti koostas Kadarik Tüür Arhitektid OÜ. Projekti aluseks on rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võidutöö „ROHELINE LINA“.