Startup Estonia Põhjamaade partnersuhete juht Kati Pärn sõnas, et rahvusvahelise investorkohtumise Tech Tour toimumine Eestis võimaldab meelitada meie regiooni rahvusvahelist kapitali ning jagada innovaatiliste tehnoloogiate arendamiseks vajalikke kogemusi ja kontakte. „Eestil ja meie naaberriikidel on suur potentsiaal tõusta Euroopa innovatsioonikeskuseks ning Tech Tour toob siia suurinvestorid, kes ei ole siin seni käinud ehk nn Uus-Põhjala iduettevõtetel avaneb ainulaadne võimalus investeeringute kaasamiseks niivõrd kapitalimahukates valdkondades nagu süvatehnoloogiad ja kaitsetööstus,“ selgitas Pärn.

Rahvusvaheline investorkohtumine Tech Tour toimub Tallinnas 3. ja 4. oktoobril ning selle raames külastab Eestit üle 50 aktiivse investori. Näiteks 2023. aasta lõpu seisuga kaasasid programmis osalenud ettevõtted kokku üle 26,5 miljardi euro. Investeeringute kaasamise statistika on samuti muljetavaldav: 81% Tech Touri programmidesse valitud ettevõtetest kaasas investeeringuid ning 77% jõudis rahastamise tehinguni peale esimest esitlust Tech Touri sarjal.

Tuues Eestisse sellise kaaluka sündmuse nagu Tech Tour aitab EIS välisinvesteeringute keskuse juhi Joonas Vänto sõnul lahendada iduettevõtete ühte oluliseimat väljakutset - kuidas jõuda õige investorini ja leida rahastust. „Välisinvesteeringute keskus ei panusta mitte ainult sellesse, et tuua Eesisse mahukaid uusi tööstusinvesteeringuid vaid aitab tugevdada ka Eesti kui väga tugeva tehnoloogiasektoriga riigi kuvandit, ehitada Eestist huvitatud investorkogukonda ja kinnistada meie tehnoloogiasektor maailmakaardile, et meie ettevõtted leiaksid vajaliku rahastuse ja saaksid kasvada. Tech Tour toob meie ettevõtetele väärt investorkontaktid koju kätte,“ sõnas Vänto.

Tech Touri raames tutvustab oma tooteid ja teenuseid 40 tehnoloogiaettevõtet, sealhulgas 15 süvatehnoloogia- ja kaitsetööstuse valdkonnas tegutsevat Eesti iduettevõtet, kes on CybExer Technologies, Elnora AI, GScan, Hepta Insights, KrattWorks, KWOTA, Lendurai, MyCeen, Nanordica Medical, PowerUP Fuel Cells, RAIKU Packaging, Salv, Spacedrip, UP Catalyst, Vidar Systems.

Eesti eesmärgiks on, et aastaks 2030 tegutseks siin 500 süvatehnoloogia ettevõtet ning selle saavutamiseks pannakse jõud kokku naaberriikidega. „Teadmusmahukate toodete turule toomine on keeruline, kuna see on algusest peale väga ressursinõudlik ning skaleerimine vajab suuri investeeringuid. Samas rahvusvahelised suurinvestorid vaatavad maailma ka regioonide kaupa ehk tegutsedes ühtse Uus-Põhjala süvatehnoloogiaoruna suurendame oma nähtavust ja regiooni atraktiivsust,“ selgitas Kati Pärn.

Eesti idusektoris tegutseb täna 161 süvatehnoloogiaettevõtet ning poolaasta lõpu seisuga oli neis hõivatud 2212 inimest ehk 16% kõikidest Eesti idusektori töötajatest. Valdkonnas tegutsevate ettevõtete käive kasvas esimesel poolaastal võrreldes mullu sama perioodiga 28% 160,4 miljoni euroni ning investeeringuid kaasati kokku 171,8 miljonit eurot ehk koguni 72% kogu idusektori investeeringute mahust.

Tech Tour on üks suurimaid investoritele suunatud kogukondi Euroopas, mis ühendab ettevõtjaid, investoreid ja koostööpartnereid kogu maailmast. Tech Touri üritustel osaleb igal aastal üle 2000 süvatehnoloogiaettevõtte ja üle 750 investori. Tech Touri investorkohtumine Eestis leiab aset EISi Startup Estonia ja välisinvesteeringute keskuse eestvedamisel ning tihedas koostöös Asutajate Seltsiga.

Lisainfo leiad siit.

Startup Estonia on riiklik programm Eesti startup ökosüsteemi arendamiseks, andes tõuke iduettevõtete tekkimiseks ning rahvusvahelisteks edulugudeks saamiseks. Startup Estonia programmi viib ellu EASi ja KredExi ühendasutus. Startup Estonia programmi (projekti number 2021-2027.1.03.23-0212) rahastatakse Euroopa Liidu vahenditest.