Kui täna kell 9 küündib elektri börsihind 500 euroni megavatt-tunni kohta, siis odavaim oli elekter täna südaöösel (78 eurot megavatt-tunni kohta). Ka ülejäänud päeval on börsielekter pigem kallis, ületades igal tunnil megavatt-tunni hinnana 100 eurot.

Põhjus, miks elektrihinnad Soomes (ja seetõttu ka Eestis) kohati väga kõrgele võivad kerkida, peitub põhjanaabrite baasvõimsuste nappuses. Nimelt on Soomes rivist väljas nii Olkiluoto 2. (890 MW) kui Loviisa 1. (507 MW) tuumareaktor. Elektri hinda mõjutab märkimisväärselt ka ilm.

Enefiti energiatoodete juht Sander Randver sõnas, et ilmad on muutunud sügiseselt külmaks ja päevavalgust on vähem, seega kulub rohkem energiat nii kütmisele kui valgustusele. Soome tuuleparkides on väike tootlus ja sama lugu on päikeseelektri toodanguga Baltimaades. „Ühtlasi on remondis Soome tuumaelektrijaamad Loviisa ja Olkiluoto, mille tootmisvõimsusega suurusjärgus 1,4 gigavatti arvestada ei saa. Ka Soome ja Rootsi vahel on ülekandevõimsus 800 MW võrra väiksem ning see vähendab Soome ligipääsu Põhjamaade odavamale elektrile,“ lisas Randver.

„Oleme varemgi näinud, et kui samale ajale satub mitu tootmisvõimsust piiravat tegurit ning samas on nõudlus suurenenud, muudab see börsielektri hinna kalliks. Soovitus neile tarbijatele, kes eeskätt sõltuvad elektriküttest ning ei juhi ise oma energiatarbimist soodsamatele tundidele, on elektri hind fikseerida,“ tõdes Randver. Tänu sellele saab halbu hinnaüllatusi elektriarvel ära hoida.