Kirjutasin kord Tuleva blogis Laurast, kes keskmise palgaga pensionisammaste abil miljonit eurot kogub. Sain selle peale mitmelt inimeselt skeptilise küsimuse: „Palju see miljon eurot näiteks 20–30 aasta pärast ikka väärt on?“ Suure tõenäosusega ongi miljon siis vähem väärt kui praegu. Ent sageli unustatakse, et üsna kindlasti on tulevikus paremal järjel see, kes on järjepidevalt kogunud, kui see, kes seda teinud pole. Seepärast: kogumine on parem kui mittekogumine.

Parim kaitse inflatsiooni vastu on pikaajaline kõrgem tootlus

Üks kõige mõistlikumaid viise oma vara inflatsiooni vastu kaitsta on suunata igal kuul tükike oma sissetulekust laialt hajutatud maailma börsiettevõtete portfelli. See on lihtsam, kui arvad, ning selleks ei pea kulutama lugematu arv tunde ettevõtete analüüsimisele. Artikli lõpus jagan oma retsepti.

Kogumine on parem kui mittekogumine.

Aga enne: miks just aktsiad, mitte näiteks riigi võlakirjad või pangahoius, mis on justkui kindlamad viisid nii oluliste säästude hoidmiseks? Sest võlakirjad ja hoiused ei paku kaitset inflatsiooni eest. Aktsiad on osalus reaalsete ettevõtete äris ja varades, mille väärtus kasvab pika aja jooksul koos inflatsiooni ja majanduskasvuga. Aktsiainvesteeringud ei taga, et sinu vara tootlus ületab inflatsiooni igal aastal, aga maailma finantsturgude ajalugu annab head kindlust, et hästi hajutatud aktsiaportfell on parim viis oma vara väärtuse pikaajaliseks kasvatamiseks.

Langused on tõusude kõrval aktsiaturu loomulik osa – on selge, et ühel hetkel peavad aktsiaturud ka langema. Pea võimatu on aga ennustada, millal see juhtub. Ka rekordkõrged hinnad aktsiaturgudel ei ennusta ette langust. Samas pole investeerimist edasi lükates võimalik saada osa käimasolevast turu tõusust. Tuntud fondijuht Peter Lynch on öelnud, et investorid on kaugelt rohkem raha kaotanud langust oodates kui languste endi tõttu.

Ära otsi nõela heinakuhjast, vaid osta terve kuhi.“

See ütlus pärineb indeksifondide loojalt Jack Bogle’ilt ja võtab kokku lihtsa reegli, kuidas tagada, et sinu vara oleks investeeritud nendesse tööstusharudesse ja riikidesse, mis kasvavad kõige kiiremini. Selleks suuna tükike oma sissetulekust indeksfondi, kus investeeritakse sinu raha tuhandete suurimate ettevõtete aktsiatesse. Nii tagad, et väike tükk sinu rahast on järgmise NVidia või mõne kiirelt kasvava riigi aktsiates.

Seepärast tasub II ja III sammas raamistada enda jaoks ümber: need on investeeringud, mis tänu maksueelisele pakuvad vinget võimendust.

Investeeri oma tulevikku ja võida maksudelt

Indeksfondi saab kõige lihtsamalt ja soodsamalt investeerida II ja III samba kaudu. Esiteks saad tänu maksusoodustusele edumaa, mida ei paku ükski teine võimalus. II sambasse lähevad sissemaksed enne tulumaksustamist ja III samba sissemaksetelt maksab riik igal aastal kevadel deklaratsiooni esitades tulumaksu tagasi, kui sissemaksed ei ületa 15% sinu brutosissetulekust (või summa pole suurem kui 6000 eurot).

Lubatud retsept vara kasvatamiseks

Peamine risk tulevikuks kogumisel on see, kui madala tootluse tõttu koguneb sulle liiga vähe. Inflatsioon suurendab seda riski veelgi. Kui sinu vara tootlus jääb pikaajaliselt inflatsioonile alla, nagu ta seni mitmes Eesti pankade vanades pensionifondides on jäänud, koguneb sul tulevikuks vähem raha, kui sa kõrvale panid.

Veendu ise: logi sisse oma pensionikontole ja võrdle oma II ning III samba tootlust Eesti inflatsiooniga, Eesti teiste pensionifondide tootluse ning maailmaturu keskmise tootlusega.

Logides Tuleva kaudu oma pensionikontole sisse, saad võrrelda, kuidas läheb sinu II ja III sambal võrreldes Eesti inflatsiooni, maailmaturu indeksi, aga ka Eesti keskmise pensionifondiga. Sisse saavad logida kõik, sa ei pea selleks Tulevas koguma. Kui sinu pensionifondi tootlus jääb pikemaajaliselt inflatsioonist ja maailmaturu indeksist maha, on viimane aeg valida kogumiseks parem fond.

Ma ei teeskle, et oskan tulevikku ette ennustada. Ma ei tea, milline saab olema inflatsioon ja kui suureks kujuneb aktsiaturgude tootlus. Küll aga tean seaduspärasusi, mis aitavad mul ja veel rohkem kui 70 000 Tulevas kogujal kindlusega tuleviku jaoks raha koguda.

Need seaduspärasused on:

  • Alusta varakult ja säästa regulaarselt nii headel kui ka halbadel aegadel.

  • Vali madalate tasudega maksimaalselt aktsiatesse investeeriv fond ja ära pööra tähelepanu lühiajalistele kõikumistele.

Sellisel viisil kogudes on kõige suurem tõenäosus, et saavutad pika aja jooksul hea tulemuse. Et asi oleks puust ja punane: mida me sihikindlate kogujatena teeme?

  1. Igal kuul läheb meie palgast automaatselt 6% (2% oma panus ja 4% riigilt) II samba madala tasuga indeksfondi.

  2. Uuest aastast säästame II sambasse veelgi rohkem, sest nüüd saab tõsta oma sissemakset kuni 6% peale. Peaaegu märkamatult suurendame nii oma igakuist säästu.

  3. Teeme regulaarseid makseid madala tasuga III samba fondi. Siin kalkulaatoris arvutasime välja, kui palju tasub meil sissemakseid teha, et saada maksuvõitu. Et kogumine oleks lihtsam, oleme seadistanud III samba püsimakse.

Palun pane tähele, et Tuleva ühistu, Tuleva fondivalitseja ega Tuleva töötajad ei anna sulle investeerimisnõu ega saakski anda, sest me ei ole taotlenud investeerimisnõustamise tegevusluba. Anname endast alati parima, et jagada sinuga ausalt ja arusaadavalt infot, mida arvesse võttes saad ise otsustada. Tea, et minevikutootlus ei taga sarnast tootlust tulevikus. Maksustamine oleneb isikuga seotud asjaoludest, sh residentsusest. Maksuseadused muutuvad ajas. Tulumaksu tagasisaamiseks tuleb esitada tuludeklaratsioon. Finantsteenust pakub Tuleva Fondid AS. Tutvu pensionifondi tingimuste, prospekti ja põhiteabega aadressil tuleva.ee ning küsi nõu asjatundjalt tuleva@tuleva.ee või 644 5100.

Jaga
Kommentaarid