Eesti energiaettevõtte Evecon, Euroopa akuparkide arendaja Corsica Sole ning rahvusvahelise investeerimisfondi Mirova poolt loodud ühisettevõtte Baltic Storage Platform kaudu rajatakse Harjumaale kaks salvestusparki koguvõimsusega 200 MW ning kogu tootmisvõimsusega 400 MWh. Kiisa akupark peaks plaani kohaselt valmima 2025. aasta lõpuks ning Aruküla akupark 2026. aastal.

Investeerimisfondi Mirova energiasiirdefondide juht Raphael Lance märkis Ärilehele, et akupargi projekti kogumaksumus koos panga finantseeringuga on ca 200 miljonit eurot.. „Aitame luua Eveconi ja Corsica Sole’i ühist energiasalvestuse platvormi, mis võimaldab Balti riikides rakendada rohkem energiasalvestusvõimsust. See märgiline samm on kooskõlas Eesti ambitsioonidega arendada kohalikke energiasalvestuslahendusi, mida me toetame oma energiasiirde investeerimisstrateegia raames. Meil on suur rõõm osaleda Balti riikide energiatootmise ja -salvestuse arendamisel,“ sõnas Lance.

„Tegemist on ajaloolise hetkega nii Eesti kui ka kogu Euroopa energeetikasektori jaoks – seda kahel põhjusel. Esiteks on see ääretult vajalik ja reaalne samm, valmistumaks Baltimaade ühendamiseks Euroopa energiasüsteemi. Teiseks pole Mandri-Euroopasse veel keegi nii suurt akuparkide kompleksi rajanud. Töötame järjekindlalt koos heade partneritega Corsica Sole’ist ja Mirovast selle nimel, et tagada Baltikumis energiajulgeolek,“ lausus Eveconi tegevjuht Karl Kull.

„Oleme uhked, et saame jagada oma energiasalvestussüsteemide alaseid teadmisi, mida oleme arendanud ettevõtte saartalituse kogemusest tulenevalt ja mida nüüd ekspordime ülejäänud Euroopasse, et pakkuda elektrivõrkude stabiilsuseks vajalikke teenuseid ning soodustada taastuvenergia integreerimist,“ ütles Corsica Sole’i tegevjuht Michael Coudyser.

Ehitatav akupark ja selle juurde kuuluv alajaam ühendatakse elektri ülekandevõrku 330 kV pingel töötava vahelduvvoolu maakaabliga, mis on Eestis esmakordne.