Võrdlusena, Eesti taastuvenergia Evecon avas täna Pärnumaal Kirikmäel Baltikumi suurima päikesepargi võimsusega 77,5 megavatti.

Ventspilsi piirkonda Tārgalesse rajatav päikesepark peaks aastas tootma ligikaudu 154 550 megavatt-tundi elektrienergias, mis on piisav umbes 60 000 majapidamise varustamiseks.

Investeeringu maksumuseks on 80 miljonit eurot, mis teeb ühe megavati arenduskuluks 540 000 eurot.

European Energy Riias tegutseva üksuse juhi Alnis Bāliņši sõnul on päikeseenergia potentsiaal Lätis suuresti jäetud senini kasutamata: „Taastuvatest allikatest elektri tootmine on Lätis viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud, kuid seni saavutatud hoog ei ole piisav ning päikese- ja tuuleenergiat on piirkonnas endiselt liiga vähe. Selle uue päikesepargiga loodame seda olukorda muuta. Park võtab enda alla 138 hektarit maad ja selle koguvõimsus ühenduspunktis on 148 MW, mis aitab kaasa riigi energiasõltumatusele ja suurendab taastuvate energiaallikate osakaalu üldises energiabilansis.“

Seni on Läti päikeseparkide ehitamisel teistest Balti riikidest kaugele maha jäänud. 2023. aasta lõpus oli Eesti installeeritud päikeseenergia võimsust 822 MW, Leedus 1165 MW ja Lätis vaid 500 MW.

Seejuures saab Läti tehtavatest arendustest kasu ka Eesti elektritarbija, sest lõunanaabrite juures toodetud elekter mõjutab ülekandevõimsuste piisavuse korral ka Eesti elektrihindu.

Läti riikliku energia- ja kliimakava kohaselt peaks taastuvate energiaallikate osakaal elektritootmises suurenema 53 protsendilt 80 protsendini aastaks 2030. Seejuures on lätlastel hüdroelektrijaamade näol näiteks eestlaste ees suur eelis.