Tiit ja Toomas Kõuhknale ning Mark Mägile kuuluva ettevõtte raskuste üheks oluliseks põhjuseks on majandusaasta aruannete kohaselt Venemaa sissetung Ukrainasse.

SubLandil oli Venemaal varem oma kalatehas ning veel 2020. aasta aruande kohaselt oli Venemaa ka ettevõtte peamine ekspordi sihtriik, kuhu toona müüdi 65 miljoni euro eest suurem osa ettevõtte toodangust. See oli ettevõtte jaoks läbi aegade ka suurima käibega aasta ning puhaskasumiks kujunes 1,4 miljonit eurot.

Venemaa sissetungi mõju

Järgmises, 2021. aasta aruandes on aga esimesed viited Venemaa sissetungi mõjule SubLandi tegevusele nii Venemaal kui ka Ukrainas, kuhu ettevõte samuti oli investeerinud. Nimelt asub Dnipros SubLandi kalatehas.

„Vene-Ukraina vaheline sõjaline konflikt mõjutab oluliselt SubLandi majanduslikku olukorda, arvestades osaühingu investeeringuid nendesse riikidesse. Olukord Ukrainas on jätkuvalt muutlik ja tuleviku osas selgusetu ning selle majanduslikku mõju ei olegi võimalik aruande koostamise ajal ammendavalt hinnata. Samuti ei ole ammendavalt võimalik hinnata Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonide mõju osaühingu investeeringutele Venemaal,“ kirjeldas ettevõte toona.

2021. aastal kukkus krevetifirma müügitulu 9,8 miljoni euroni.

Loe edasi Ärigeeniusest!