„IT-sektor ei ole siiski kõige konkurentsitihedam valdkond Eestis,“ ütles CVKeskus.ee tööportaali värbamisjuht Grete Adler, kes lisas, et suurim konkurents vaba ametikoha nimel on assisteerivatel töödel, kus on viimastel kuudel avaldatud tööpakkumistele laekunud keskmiselt 83 kandideerimisavaldust.

Konkurents on keskmisest märgatavalt suurem veel ka turundus-, transpordi-, teenindus- ja müügivaldkondades, kus keskmiselt on ametikoha nimel konkureerimas vastavalt 72, 66, 65 ja 61 töövõtjat.

Grete Adler lisas, et kõige väiksem konkurents on haridussektori töödel, kus keskmiselt on konkureerimas vaba ametikoha nimel 12 töövõtjat, mis ei ole aastaga suuresti muutunud. „Samas leidub aga ka haridussektoris populaarseid tööpakkumisi, kus näiteks lasteaiaõpetaja abiks kandideeris rohkem kui 110 töövõtjat ja klassiõpetajaks üle 30 töövõtja,“ selgitas Adler tööturul toimuvat.

Kokku on CVKeskus.ee tööportaalis sel aastal tööandjatele edastatud pea 1,5 miljonit kandideerimisavaldust, mida on 9% enam kui eelmisel aastal samal ajal.

III kvartalis tööpakkumiste arvu langus aeglustus

Eelmise aastaga võrreldes langes tööpakkumiste arv tänavu esimeses kvartalis 24%, teises kvartalis 22% ja kolmandas kvartalis 17%. Seega on kvartalist kvartalisse tööpakkumiste arvu langus aeglustunud, kuid vabu töökohti on endiselt vähem kui eelnevatel aastatel.

„Kolmandas kvartalis muutus oluliselt teenindus- ja müügitöötajatele pakutavate tööde arv, mis languse asemel kasvasid 6%“, ütles CVKeskus.ee värbamisjuht Grete Adler ja lisas, et peatus ka tippspetsialistidele ja keskastmejuhtidele pakutavate tööde langus.

Enim on aasta võrdluses langenud lihttöötajatele pakutavate tööpakkumiste arvud, vähenedes kolmandas kvartalis 19%. Ka oskustöölistele leidus kolmandas kvartalis 16% vähem tööpakkumisi kui aasta tagasi.