Bigbanki Eesti juhi Jonna Pechteri sõnul on kevadest alates toimunud pidev edasiminek kõigis olulistes näitajates: kasvanud on nii taotluste ja lepingute arv kui keskmine laenulepingu maht ja väljastatavate laenude kogumaht. „Eelmise aasta septembriga võrreldes on vahe eriti drastiline, sest lepinguid sõlmisime arvult ligi kaks korda rohkem ja kogusumma poolest isegi ligi kaks ja pool korda rohkem,“ kirjeldab Pechter muutusi kodulaenuturul.

Bigbanki juhi hinnangul on peamiseks põhjuseks head sõnumid intresside osas. „Kuna väiksemate Eesti pankade pakutav konkurents sundis juba kevadtalvel ka suurpankasid laenumarginaale langetama, siis jõudis septembris koos Euribori langusega laenamiseks kätte viimase paari aasta soodsaim hetk,“ selgitab Pechter.

Keskmise laenusumma tõus üle 140 000 euro viitab sellele, et ka eramute ja veidi kallimate korteritega on taas rohkem tehinguid tegema hakatud. „Aasta tagasi läksid kaubaks valdavalt väiksemad järelturu korterid ning keskmine laenusumma oli kuude viisi ligi kolmandiku võrra väiksem, saja tuhande euro ümber,“ teeb Bigbanki juht septembri laenuportfelli näitajate põhjal veel ühe olulise tähelepaneku.

Jonna Pechteri sõnul ei ole tugev september üllatuseks, sest viimase paari aasta jooksul kuhjunud nõudlus ei ole endiselt rahuldatud ja paljud koduostjad on endiselt ootel. „Intressilanguse, kevadise piirnormide leevendamise ja sissetulekute tõusu koosmõjul võivad uuele kodule täna mõelda ka paljud need, kel aasta-paar tagasi see plaan edasi lükata tuli,“ viitab Pechter segmendile, kel kodulaenu võtmine tõenäoliselt peagi ees seisab.