Hispaania põllumajandusministeeriumi prognoosid näitavad, et maailma suurima oliiviõli tootja saak kasvab sel hooajal peaaegu poole võrra, mis peaks leevendama kahe kehva saagiaasta järel tekkinud tarneraskusi ja hinnatõusu, kirjutab Bloomberg.

Hispaania oodatav toodang ulatub ligikaudu 1,26 miljoni tonnini, mis on võrreldes 2023. aastaga 48% suurem. See tooks riigi toodangu tagasi pikaajalise keskmise taseme lähedale.

Viimase kahe aasta kehvad saagid kogu Vahemere piirkonnas on muutnud oliiviõli lausa „vedelaks kullaks“, tõstes hinnad rekordtasemele. Kui tipphetkel ületas oliiviõli tonni hind 9000 dollari piiri, siis praeguseks hetkel on hind veidi üle 7000 euro tonnist.

Kuigi tootjad näevad juba leevendust, ei pruugi tarbijad hinnalangust siiski niipea tunda. Tarnelepingud kaupmeestega sõlmitakse tavaliselt mitu kuud ette, mistõttu jõuab hinnalangus poelettidele tõenäoliselt alles mõne aja pärast.

Ka hoiatab Hispaania valitsusi, et lähema aja ilmastikutingimused võivad saagikust veel mõjutada, kuna koristus alles algas.