Lux Express pöördus 2019. aasta juulis Eesti riigi vastu kohtusse taotlusega tunnistada põhiseadusvastaseks neile ühistranspordiseadusega pandud kohustus vedada kommertsliinidel eelkooliealisi lapsi ja puudega isikuid tasuta, kuid riigilt hüvitist saamata.

2022. aasta sügisel leidiski Euroopa Kohus, et Euroopa Liidu määruse järgi tuleb ettevõtjatele hüvitada kohustusest tulenevad kulud, mida seni Eestis kommertsbussiliinide vedajatele ei hüvitatud.

Ehkki Ärilehele teadaolevalt asus riik pärast kohtulahendilt bussifirmadele hüvitist maksma, ei ole need maksed tänaseni seadusega reguleeritud. Nüüd riigikogu suurde saali saadetava eelnõuga kirjutataksegi vastav kohustus sisse ka ühistranspordiseadusse. Eelnõu näeb ette, et hüvitise arvutamise põhimõtteid paneb paika regionaal- ja põllumajandusministri määrus.

Muudatus puudutab 19 kommertsvedajat, kellele on 15. juuli seisuga väljastatud 127 liiniluba. Eelnõu järgi võib see riigile maksma minna hinnanguliselt 600 000 eurot aastas ning hüvitise arvutamise põhimõtteid asutakse reguleerima regionaal- ja põllumajandusministri määrusega.

„Lahendame ebaõiglase olukorra ja loodame, et see toob leevendust bussivedajatele, annab neile võimaluse liine paremini teenindada ning inimesed saavad tänu sellele ka paremini ühest kohast teise liikuda,“ sõnas majanduskomisjoni esimees Jaak Aab (SDE).