Estiko Grupp oli pereettevõtte nominentide seas ka ülemöödunud aastal. Perekond Selide katusettevõtte all on nii pakenditööstus kui ka kaubanduskeskused ning muud ärihooned, hotellid ja restoranid.

Ema Kersti Seli pärusmaa on elamussektor ehk hotellid ja restoranid. Isa Neinar Seli on nõukogu esimehe kohal. Vanem õde Silje, kes on grupis pidanud projektijuhi ametit, kasvatab hetkel kodus kolme last. Noorem õde Kätriin Seli on aga paljude kinnisvaraobjektide tegevjuht. Teiste hulgas vastutab ta ka Luminori panga maja eest Tallinnas.

Kristo Seli

Grupi tegevjuht on perepoeg Kristo Seli, kes toob välja, et nende ettevõtete grupi eelised on eriilmelised sektorid ja pereettevõtte paindlikkus. Pakenditootmises on neil viimasel ajal läinud hästi, sest inimesed vajavad toitu igal ajal ja just toiduainetööstus on nende põhiklient. „Vahepeal lihtsalt suitsuvorst asendub keeduvorstiga,“ kommenteerib Seli. Hotellide poolele andis just suvel hoo sisse Tartu Euroopa kultuuripealinna staatus. Esimesel poolaastal oli selle mõju vähem tunda.

„Ärikinnisvara sektoris on üldiselt laenukoormused suuremad ja euriboriga toimuva mõju seega eriti tunda. Hullu ei ole midagi aga ka seal,“ ütleb ta.

Seli ei mõista valitsuse otsuseid

Grupi juht näeb, et nende ärisid on hakanud viimasel ajal pigem mõjutama ettevõttevälised teemad – poliitiline ja maksukeskkond. Tema maailmavaatega ei kattu see, kui öeldakse, et erinevate maksutõusude ja ettevõtte tulumaksu kehtestamisega valiti halbadest valikutest parim.

„Minu põhiline mure on seoses sellega, et ma ei saa aru, milline on riigi suurem plaan. Kuidas me seda potti siin suurendame, kus suppi keedame? Kuidas pöörata kaitsekulude kasv majanduskasvuks, on peamine küsimus.“

Maksustamise asemel on niisiis vaja tegeleda sellega, et oleks rohkem maksude maksjaid. „Mina soovitanuks lasta tulumaks 18 protsendile ja öelda, et kõik ettevõtjad võtku dividende välja. Oleks võit-võit-olukord. Selle kaudu saad stimuleerida ettevõtjaid teatud viisil käituma,“ leiab Kristo Seli.

Ka majutuse käibemaksu tõus on samast ooperist. Selles valdkonnas tuuakse välismaalaste raha riiki, aga ometi on meil üks kõrgemaid makse Euroopas.

Selide perekond aastakümneid tagasi. Tänaseks on Estiko Grupist saanud tõeline pereäri.

Pigem tuleb isa ohjeldada

Samas ei jää elu tema sõnul seisma. Pereettevõtte kontekstis rääkides on nad Seli sõnul pigem konservatiivsemad kui julged rabelejad. Perefirmades vastutatakse rohkemate põlvkondade töö ja oleviku ning tuleviku eest.

„Kindlasti on põlvkondade vahel erinevus. Minult on palju küsitud, et kas muutuste elluviimine ja innovatsioon on rasked? Et kas isa on tihti vastu? Tegelikult pean ohje hoidma, et Neinar liiga hoogu ei läheks,“ naerab poeg Kristo. Ta lisab, et Estiko ei ole viimase 20 aasta jooksul olnud stagneerunud ettevõte, mida peab hirmsasti uuendama.

„Meil on Estiko juhtidega vedanud ja Neinar on loomu poolest see, kes kogu aeg peab midagi uut tegema. Peab olema esimene. Mina olen seda meelt, et meie suuruse juures ei ole alati mõistlik olla esimene.“ Ta toob näite pakenditööstusest, kus neil on küll koostöö Tartu Ülikooliga ja Eesti mõistes on neil täitsa suur teadus- ning arendustegevuse eelarve, aga päris suurte tootjatega on vahed meeletud. „Maailma muutvas revolutsioonis me neid ei edesta. Oleme siiski piisavalt kiired, et suudame muutuda.“

Kolmandat põlve liiklusfanaatikud

Teine parima perefirma nominent Liikluslab Baltic OÜ on perekond Essi kätes ning ehkki ettevõte alustas tegevust 2019. aastal, siis Esside perekond on liiklusõppega seotud olnud juba alates aastast 1960. Just siis alustas Aleksander Ess tööd liiklusteooria õpetajana ning hiljem sai temast autokooli juhataja. Poeg Vladimir Ess astus isa jälgedes ja õpetas autokoolis üle 20 aasta. Vladimir ja Aleksander töötasid 30 aastat tagasi välja ühe esimestest liiklustestide õpikutest taasiseseisvunud Eestis.

Esside pere. Juri Ess kõige vasakpoolsem.

Praeguseks on liiklusõppe juurde jõudnud ka Vladimiri pojad Juri ja Dmitri Ess, kes üheskoos isaga 2019. aastal Liikluslabi asutasid. See hakkas pakkuma tulevastele sõidukijuhtidele digitaalseid õppematerjale. Kokku said liiklusõpe ja IT.

Juri Ess meenutab, kuidas sõiduõpetajad varem isale pidevalt helistasid ja liiklusnõu küsisid. Nüüd on ta ise samas rollis, kus keerukamate küsimustega esimesena just Juri number valitakse.

„Oleme selles kitsas valdkonnas tuntud, Esside peret teatakse. Meil on kliente ja partnereid, kes töötasid juba mu vanaisaga koos,“ ütleb ta. Kui Juri ja Dmitri olid veel poisid, siis isa õpetas neile liiklusteooriat ning nii nad pisikuga nakatusidki. Juri on ise olnud ka oma venna autoõpetaja.

„Meil on pereettevõtte vaim väga tugev ja suhtume ka oma töötajatesse ning partneritesse, nagu nad oleks meie pereliikmed.“

Vaevalt oskas Aleksander Ess arvata, et tema poeg ning pojapojad tegelevad samas nišis nagu ta isegi.

Ekspordivad autokooli

„Alguses oli kõik IT-d puudutav venna peal, sest tal on tugevad programmeerimine ja statistika. Ettevõte sai võimenduse just sellest, et korjasime peres kõik tugevused kokku,“ ütleb Juri Ess.

Möödunud suvel otsustasid vennad ettevõtte palgatöötajate rivist välja astuda ja andsid juhtimise meeskonnale üle. Ise soovivad nad eelkõige keskenduda teenuse välisturgudele viimisele. Eestis on ettevõtte turuosa 92%.

Baurocis said kolm põlvkonda viivuks kokku

Bauroc on Põhja-Euroopa suurim poorbetoontoodete valmistaja, millel tehased kõigis kolmes Balti riigis. Poorbetoontooteid müüakse Balti- ja Põhjamaades, Islandil, Poolas, Saksamaal ja Šveitsis kaubamärkide „bauroc“ ja „roclite“ all. Leedus asuvas tootmiskompleksis valmistatakse lisaks poorbetoonile silikaatplokke ja -telliseid, mida müüakse kaubamärgi „silroc“ all.

Bauroc grupi teine tegevusvaldkond on kivimajapakettide tarne ja montaaž Soomes ning Eestis Jämerä kaubamärgi all, mis tähistab sel aastal 50 aasta juubelit.

Kui veel möödunud aastal pidasid Bauroc AS-i nõukogus omavahel nõu ja seadsid ettevõtte tulevikuplaane kolm põlvkonda, siis eelmisel aastal lahkus meie hulgast ettevõtte üks asutajaid Jazeps Paplavskis.

„Praegu on Bauroci tegevusse kaasatud kaks omanikpere põlvkonda. Mõlema põlvkonna esindajad moodustavad ettevõtte nõukogu ja suunavad seeläbi ettevõtte strateegiat,“ räägib tegevjuht Ivar Sikk.

Bauroci tehas.

Noored juba kättpidi sees

Ettevõtte kaasasutaja ja nõukogu esimees Ivar Paplavskis (Jazepsi poeg) on oma ettevõtja mentaliteediga suunatud pidevale ettevõtte arengule nii orgaaniliselt kui ka ettevõtete omandamise teel. Noorema põlvkonna esindajad, Ivar Paplavskise pojad Ingvar ja Ingmar aitavad seejuures kaasa mõelda ning leida tulevikku suunatud arenguteid ettevõtte edasiseks kasvuks.

„Ühtlasi on möödunud aastal oma ülikooliõpingud lõpetanud Ingvar ja veel magistrantuuri õpingutega jätkav Ingmar ettevõttes tegevad konkreetsete projektide juhtimise või siis püsivalt vajaliku finantspoole analüüsi teostaja rollides,“ selgitab Sikk.

Ettevõtte igapäevastes tegemistes vahetu kaasalöömine aitab neil Siku sõnul paremini mõista protsesside toimimist ja rakendada omandatud kogemusi ning teadmisi strateegilises planeerimises nõukogu tasandil.

Jezeps ja Ivar Pavlavskis.

Noored leiavad megatrendile koha

Sikk toob välja, et noored, nagu ikka, toovad ettevõttesse uue põlvkonna nägemust maailma asjadest, samuti eelarvamustevaba vaadet ettevõttes pika aja jooksul välja kujunenud tavade ja protsesside kohta.

„Uue põlvkonna nägemusena võib näitena ära märkida tehisintellekti kui ühe maailma megatrendi kasutuskohtade otsimise ettevõtte tegevuses. Värske vaade aitab alati leida ebaefektiivsuse ilminguid pika aja jooksul ettevõttes juurdunud protsessides,“ leiab Bauroci tegevjuht.

Seejuures ei ole noorema põlvkonna kaasamise eesmärgiks see, et nad kõnniksid sama teed nagu eelnevad põlvkonnad.

„Vastupidi, pigem on ettevõte edukas siis, kui erineva põlvkonna esindajad liiguvad konstruktiivse diskussiooni ja selle tulemi realiseerimisega teineteisele lähemale ning ka ettevõte ise suudab nende suundumustega kohaneda.“

Miks on pereettevõtte mudel hea?

Sikk toob välja nii operatiivse otsustamise, väiksema bürokraatia kui ka lameda organisatsiooni. Pereettevõttes on kõik generatsioonid ettevõtte tegevusega rohkem kursis kui suurkorporatsioonide omanikud. „See tähendabki kiireid otsuseid, mis on aidanud meil laienemisplaanide elluviimisel nii mõnedki tehingud edukalt teostada, samal ajal kui suurem korporatsioon veel kooskõlastusi ootab.“

Kuna majandus on tsükliline, siis paratamatult tuleb ette ka raskemaid aegu. Sikk on arvamusel, et ka sellisel perioodil jääb perefirmas plusspoolele otsuste kiirus ja protsesside lihtsus, kuid selle võrra on palju raskem inimlik pool, kui on vaja tegevust koomale tõmmata.

Tasub teada

Auhinnagala, kus tunnustatakse „Ettevõtluse auhinna“, „Konkurentsivõime edetabeli“ ja noore ettevõtja konkursi parimaid ning selgub aasta ettevõte, toimub 2. novembril ning seda saad jälgida samal õhtul ETV vahendusel.

„Ettevõtluse auhinna“ konkursi korraldamist ja artiklite ilmumist kaasrahastab Euroopa Liit.