Küsitlusele vastanud ettevõtjatest hindas 69%, et nende jaoks on praegu oluliseks väljakutseks olemasolevate töötajate hoidmine ja uute sobivate värbamine. Kõige suurema murena tajutakse tööturu olukorda teenindussektoris, kus heade töötajate nappust pidas probleemiks 81% vastajatest. Sellele järgnevad majutus ja toitlustus (77%), töötlev tööstus (70%) ning põllumajandus ja ehitus (mõlemad 70%). Ülejäänud tegevusaladel jääb see näitaja eelnevatele mõnevõrra alla.

Selge erandina paistab teistega võrreldes silma vaid kinnisvarasektor, kus tegutsevatest ettevõtjatest hindasid heade töötajate hoidmist ja uute leidmist oluliseks mureks napilt alla poolte vastanutest (47%).

Kolmandik ettevõtjaid pole plaanides kindlad

Sortteri tegevjuhi Sten Alliku sõnul hindavad nii Eesti Pank kui töötukassa praegust tööturu olukorda küll pisut paremaks kui mullu samal ajal, kuid siin tegutsevate ettevõtete arengule kaasnevad sellega mitmed väljakutsed. „Püsivalt suur tööhõive, rekordkõrge aktiivsus tööturul, reaalpalga suurenemine ja tööturu oodatust parem seis praeguses majandusolukorras on palgatöötajate jaoks üldiselt head uudised. Ettevõtjate jaoks võib see samal ajal tähendada väiksemat efektiivsust, tootmiskulude kasvu, konkurentsivõime kahanemist ning piiratud kasvuvõimalusi, mis omakorda pole head uudised meie majanduse üldisele taastumisvõimele,“ selgitas Allik.

Ebakindlus paistab välja ka väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete tulevikuplaanidest, sest vaid 29% küsitlusele vastanutest plaanib järgmisel aastal investeerida kasvu, 38% seda teha ei plaani ning kolmandik ettevõtjatest ei ole järgmise aasta plaanides veel kindlad.

Valdav enamus neist, kes plaanivad siiski oma stabiilsusesse või arengusse panustada, teevad seda sisemiste vahendite ja kasumi arvelt (94%). Iga kolmas vastanu plaanib kasutada ka erainvesteeringuid või väliseid finantsvahendeid.

„Välist rahastust kaasavatel ettevõtjatel tasub kindlasti turul kättesaadavaid pakkumisi võrrelda, sest nende tingimused võivad oluliselt erineda. Arvestades praegust majanduskeskkonda ja pidevalt kasvavaid kulusid on mõistlik ka rahastusallikate puhul otsida ettevõtte jaoks kõige soodsamaid lahendusi,“ toonitas Allik.

Turu-uuringud ASi poolt Sortteri tellimusel läbiviidud uuringus osales kokku üle 300 mikro‑, väike- ja keskmise suurusega Eesti ettevõtet.