Tööpakkumiste palgakasvu vedasid taas keskastmejuhtidele ja tippspetsialistidele suunatud tööpakkumised, mille puhul oli keskmine palgapakkumine rekordilised 3721 eurot, kerkides aastaga tervelt 25%.

„Muudatusi palgapakkumistes mõjutab lisaks majandusolukorrale ka tööandjate valmisolek palka avalikult näidata,“ märkis tööturul toimunu kohta tööportaali CVKeskus.ee värbamisjuht Grete Adler. Ta lisas, et just keskastmejuhtide ja tippspetsialistide tööpakkumiste palgakasvu on viimase nelja kvartali jooksul mõjutanud tööandjate julgus palka avalikult näitama hakata.

Harjumaal 20%, Tartumaal 4%

Keskastmespetsialistide ja teiste kontoritöötajate palgapakkumised seevastu vähenesid kolmandas kvartalis 5%, 2545 euroni. Teise kvartaliga võrreldes oli neile pakutav palk siiski 4% suurem.

Oskustöölistele ja kutsetöötajatele suunatud tööpakkumiste palga suurus kasvas aastaga 10%, ulatudes kolmandas kvartalis 2199 euroni, ning teenindus- ja müügitöötajatel 3%, ulatudes 1497 euroni.

Keskmiselt kõige väiksemat palka pakuti abitöötajatele: 1524 eurot. Aastaga suurenes see 11%.

Harjumaal (sh Tallinnas) suurenesid tööpakkumiste palgad aastaga 20%, ulatudes kolmandas kvartalis 2262 euroni, Tartumaal (sh Tartus) 4%, ulatudes 2043 euroni, ning Pärnumaal (sh Pärnus) 6%, ulatudes 1887 euroni.

Kõrge palga teenimiseks ei pea olema IT-tippspetsialist

Tööpakkumiste palga suurust analüüsides on näha, et paljudes valdkondades pakutakse ka keskmisega võrreldes mitmekordset töötasu.

„Näiteks assisteerivatel töödel on viimastel kuudel kõrgeimad palgapakkumised ulatunud koguni 5000 euroni, kuigi keskmine palgapakkumine ulatub 1700 euroni,“ tõi palgastatistikast esile tööportaali CVKeskus.ee värbamisjuht Grete Adler. 5000-eurost töötasu pakuti kolmandas kvartalis ka puiduhakkuri operaatoritele.

4000 euroni ulatuvat töötasu pakuti viimastel kuudel tavapäraste kõrgepalgaliste ametikohtade kõrval ka näiteks ka ventilatsiooni puhastamise petsialistidele, sõidukite keretööde nõunikele, olmeprügi autojuhtidele, autoelektrikutele, eelarvestajatele ja teistelgi ametikohtadel.

„Käärid pakutavates palkades on suurimad müügisektoris, kus keskmine palgapakkumine ulatub 4000 euroni, kuid parimatele lubatakse ka koguni 15 000-eurost töötasu. Müügisektori palgaerinevused on peamiselt seotud tulemustasudega, mis võivad ületada põhipalka mitu korda,“ selgitas Grete Adler.