Kaitsetööstus DefSecintel Solutions on nomineeritud ka aasta innovaatori kategoorias ja sai alguse, kui selle tegevjuht Jaanus Tamm lahkus ettevõttest, mis kaitse- ja julgeolekuvaldkonna asemel teise suuna valis. Toona ei olnud valdkond nii kuum, Euroopas ei olnud sõda. Küll oli arenenud tehnoloogia ja tehisaruga andis juba palju ära teha. Tamm leidis, et kaitse- ja julgeolekuvaldkonnas saab selle valguses palju ära teha.

„Tundsin mitmeid piirivalvejuhte ja eksperte ning käisin nendega rääkimas, mida nad vajavad. Nad ütlesid, et soovivad kaugele vaatavat autonoomset seiresüsteemi,“ meenutab Tamm. Sellist, mis ei vaja ei kaableid ega sea ohtu inimesi. Süsteem võiks olla integreeritud droonidega. Nii istuski Tamm inseneridega maha ja joonistasid esimese prototüübi.

Kui nende esimene toode oli valmis, sai neile veelgi enam selgeks, kui vajalik nende tehtu oli. Sellist lahendust mujal toona ei olnud ja veel praegugi on neil otseseid konkurente vähe.

Kristen Michal tutvumas Defsecintel Solutionsi lahendustega.

Eesti tehnika teeb sõdurid nutikamaks

„Automatiseerime seiret headele jõududele, kes seisavad demokraatia ja julgeoleku eest,“ ütleb Tamm. Pärast seda on nad viimastel aastatel turule toonud veel kaks toodet, mis veelgi piirivalvureid ja sõdureid nutikusega aitavad. Lisaks tehisintellektiga rikastatud juhtimistarkvara, mis on DefSecinteli kõikide riistvaraliste süsteemide kese. Ettevõttesse investeeritakse miljoneid eurosid.

„Oleme Ukrainasse loonud tehase ja hooldusüksuse. Seal on meil ka kontor ja garaaž,“ ütleb Jaanus Tamm. Ukrainast tuleb ka peamine ekspordikäive.

Tootearendus toimub Eestis, kuid võimekus neid paremaks teha on olemas ka sõjas olevas riigis. Jaanus Tammele meeldib öelda, et nad panevad kokku Euroopa ja Eesti piirivalvuritelt kogutud info ning Ukraina sõjakogemused. Osaletakse Euroopa teadus- ja võimearendusprogrammides.

Caiman on üks kolmest Defsecinteli tootest, mis muuhulgas elusid säästa aitab.

„Loome koos uusi võimekusi Euroopa jaoks. Need on pikad, aastaid kestvad projektid, kus on oluline arendustegevuse maht. Meil on kümme inimest, kes ainult selliste pikaajaliste teemadega tegelevad,“ toob Tamm välja.

DefSecintel Solutions saab nende koostööde kaudu olla pidevalt suurte tegijatega samal lainel, tekitada uusi tarneahelaid ja suhteid.

„Huvi on meie vastu üle Euroopa Liidu, kuid ka väljastpoolt. Meie seadmeid soovivad nii piirivalvurid kui ka kaitsevaldkond, kuid näiteks meie droonivastaseid tõrjesüsteeme tahetakse ka rahvarohkete sündmuste või lennujaamade turvamiseks. Seda nii Saksamaal kui ka Ida-Euroopa piiririikides,“ nendib Tamm. Ettevõtte eesmärk on jõuda saja miljoni eurose ekspordikäibeni. Kui soomukeid võib ka kodukamaral müüa sadade miljonite eest, siis nende toodet vajab Eesti ehk paari miljoni eest.

Nutiparkla pakkuja ootab suurte hangete tulemusi

Nutikatele rattaparklatele tehnoloogiat pakkuv Bikeep ootab kahe suure hanke tulemusi, mis võivad anda kogu sektorile väga suure tõuke. Samal ajal ei ole 2024. aasta nende jaoks olnud lihtsate killast.

Ettevõtte asutaja ja juht Kristjan Lind räägib esmalt, et eelmine aasta oli nende jaoks väga hea, kuid käimasolev tuleb lihtsalt üle elada, et siis jälle uue lainega edasi põrutada.

Bikeepi juht Kristjan Lind ootab, kas peagi saabub läbimurre USA turul.

„Raha hind on kalliks läinud. Teeme äri partnerite ja edasimüüjate kaudu. Kui enne hüpati projektidesse julgemalt, siis nüüd saame tagasisidet, et kõik justkui klapib, aga igaks juhuks praegu otsust ei tee. Istutakse, raha kontol,“ sõnab Lind. Nende klientideks on targa linna integraatorid või rattaparklate operaatorid, kellele Bikeep annab portfelli ühe toote juurde.

Kõige edukamad on meie nutiparkla lahenduse pakkujad ingliskeelsetes riikides USA-s, Kanadas, Uus-Meremaal ja Austraalias ning Suurbritannias. Võrgustik areneb veel Serbias, Belgradis ja Skandinaavias. Eesti osakaal kõigub viie ja üheksa protsendi vahel.

Kristjan Lindil on hea meel, et nad on suurte tegijate seas oma kahe miljoni euro lähedal oleva käibega nii kaugele jõudnud. Nad soovivad olla eeskujuks ja näidata, milliseid eksporditooteid väikeriik Eesti vajab.

„Meie võimekus partneritega tiimiüleselt suhelda ja nendega koostööd teha on põhjus, et ingliskeelsetes riikides edukamad oleme. Suhtleme nendega koos ka linnadega,“ toob Lind välja.

Hankevõit on eluliselt tähtis

Nišiturul ei ole eestlased ainsad tegijad, aga on ühed suuremad väikeste seas. Väga suured ei ole mängu veel sisenenud, aga on tunda, et neil hakkab huvi tekkima. Sama oli kunagi elektritõukerataste turul. Lähiajal on selgumas kahe väga olulise hanke tulemused USA-s. New York ja Washington DC hangivad oma esimesed nutiparklad ning Bikeep võtab neist hangetest osa.

„Ootame tulemusi. Selliste hangete kaudu kasvavad väikesed tegijad suureks. Võitjate tooted liiguvad nii eest ära, et teistel ei tasu arendustegevus enam ära. Sel on väga oluline mõju.“ Esmalt hangivad suurlinnad väiksema koguse parklaid, kuid oma otsusega ütlevad nad ära, millise lahenduse linnale valivad.

Juba algne maht tähendaks mõlemal puhul 3–5-kordset käibekasvu, kuid just järellainetus on Eesti ettevõttele tähtis. „USA-s on tihti nii, et üks suurem linn korraldab hanke ja teised saavad sellega n-ö liituda. Võitja on selgitatud ja nüüd saavad teised ilma hanketa toimetada,“ ütleb Lind.

Kui muidu Londoni ja Pariisi ametnikud kardavad veidi uusi lahendusi, siis USA suurlinnade suund on edaspidi neile hea argument ka Euroopas. Kui seal on nutiparklad linnapildis olemas, siis miks ei ole neid Euroopa metropolides.

Nortalil möödus intensiivne laienemisaasta

Eesti IT-sektori üks edulugusid, 90% ekspordilt teeniv Nortal võib 2023. aastaga väga rahule jääda. Nortal Eesti tegevjuht Ats Albre nimetab aastat märgiliseks – ettevõte laienes Ühendkuningriiki ja kiirendas kasvu nii Kanadas kui ka Saudi Araabias. Uued arenduskeskused avati Mehhikos ja Egiptuses.

„2023. aastal investeerisime oluliselt digiriigi ja kaitsevaldkonna väärtuspakkumistesse, mida kavatseme jätkata ka tuleval aastal. Meie eesmärk on jätkuvalt ellu viia suure mõjuga projekte, mis toovad kaasa olulisi uuendusi,“ räägib Albre.

Ülemaailmsest majanduslikust olukorrast hoolimata on tema meelest küberjulgeolek, andmed ja tehisintellekt jätkuvalt olulised. Seetõttu jätkavad nad investeerimist uutesse tehnoloogiatesse ja innovatsiooni, sealhulgas generatiivsesse tehisintellekti.

Ats Albre vastu võtmas Nortali „Konkurentsivõimelisima suurettevõtte“ tiitlit.

„Laiendasime ka oma tegevust maailma kõige ambitsioonikama kognitiivse linna ehitamise projektis Lähis-Idas, pakkudes lahendusi, mis loovad tulevastele elanikele ja turistidele ainulaadse linnakogemuse,“ toob Albre välja.

Saudi Araabias toetasid nad kohaliku statistikaameti tööd, aidates avalikustada 2022. aasta rahvaloenduse tulemused. Omaanis täiustas Nortal maksuameti jaoks andme- ja maksuinfo analüüsi lahendusi ning töötasid välja uue äriplatvormi. Selle eesmärk on luua üks maailma paremaid äriökosüsteeme, mis muudab välisinvestoritele ettevõtte asutamise ja äritegevuse juhtimise Omaanis sujuvaks ning lihtsaks.

Oluline tehing Suurbritannias

Põhja-Ameerikas laiendas Nortal oma kohalolekut, kindlustades strateegilise digiriigi (GovTech) partneri positsiooni kolme Kanada provintsi valitsuse juures. Sellega viisid nad e-Eesti eduloo edukalt välisturgudele.

„Lisaks töötasime välja tehisintellektil põhineva globaalse platvormi juhtivale päikeseenergia lahendusi pakkuvale ettevõttele ning lõime uue e-kaubanduse platvormi USA energiaettevõttele, kes teenindab ligi 10 miljonit klienti,“ saab Albre öelda. Uutest turgudest laienevad nad sel suvel Austriasse, kus näevad olulist potentsiaali avaliku sektori digitaliseerimisteenuste pakkumiseks.

Nende kõige viimane uudis on, et nad omandasid küberturbe ettevõtte 3DOT Solutions Ühendkuningriikides, kes on sealse kaitseväe ja luureteenistuste sertifitseeritud partner. „See tehing tugevdab meie positsiooni nii Ühendkuningriigis kui ka annab meile olulist küberturvalisuse kui kaitsevaldkonna kompetentsi juurde, millega laiendada teenuste pakkumist nii Euroopas, USA-s kui ka Pärsia lahe riikides.“

Tasub teada

Auhinnagala, kus tunnustatakse „Ettevõtluse auhinna“, „Konkurentsivõime edetabeli“ ja noore ettevõtja konkursi parimaid ning selgub aasta ettevõte, toimub 2. novembril ning seda saad jälgida samal õhtul ETV vahendusel.

„Ettevõtluse auhinna“ konkursi korraldamist ja artiklite ilmumist kaasrahastab Euroopa Liit.