Langev euribor toob rahaturul tootluseid allapoole ja nii on ka näiteks võlakirjade intressid juba mõnda aega olnud languses, mis on paljud väikeinvestorid tõuganud otsima uusi võimalusi oma säästud teenima panna. „Tegelikult ei ole midagi uut siin päikese all – lihtsalt vahepeal oli kinnisvarasektoris laiemalt madalseis ja paljud investorid liikusid kõrgemate intresside jahil mujale. Nüüd on võlakirjainvestorid paaris kõlavas projektis korralikult kõrvetada saanud, intressid on langustrendis ja kinnisvaraga tagatud ligikaudu 10% tootlus tundub taas päris hea pakkumine,“ arutleb Stamm, kuid rõhutab samas kohe, et riskid kaasnevad iga investeeringuga ja nii tuleb kaalutletud otsused lõpuks igaühel ikka ise teha.

Kindlasti andis septembris investeerimisjulgust ja ka vajalikku kapitali juurde see, et varasemate projektide tagasimaksetena laekus investorite kontodele koos teenitud intressidega kokku üle 16 miljoni euro, millest üle nelja miljoni euro tagastas Eesti üks tuntumaid kinnisvaraarendajaid Endover. „See ongi üks kõige levinumaid mudeleid, kui ühisrahastuse investoritelt saadud rahaga pannakse uus projekt korralikult käima ning hiljem, kui juba hoog sees, refinantseeritakse see soodsama pangalaenu abiga,“ selgitab Stamm, kelle sõnul teenisid näiteks konkreetse projekti puhul kokku 6778 erinevat investorit 10,8% suurust intressitulu aasta baasil. „Selleks ei pea muidugi kõik laenajad alati olema nii nimekad nagu Endover. Iga arendaja, olgu suur või väike, võib tulla korraliku projekti ja tagatistega, sest investorite huvi uute projektide vastu on kasvutrendis,“ lisab Estateguru juht, kelle sõnul kinnitavad käesoleva aasta kõrged tagasimaksed praeguse koostöömudeli toimimist kõigi osapoolte jaoks.

Estateguru kasutajate arv on praeguseks juba üle 161 000 ja enim on nende hulgas sakslaseid, kelle kõrval on aga just eestlased platvormi üks suuremaid ja aktiivsemaid investorkogukondi. Mihkel Stammi hinnangul on nende üheks tugevuseks see, et kinnisvaraga tagatud projektidesse saab paigutada ka investeerimismaailma mõttes väga tagasihoidlikke summasid ning alustada isegi 50 euroga. Endale meelepäraseid projekte leiab siit.

„Varsti saab juba kaks aastat sellest, kui muutsime kogu ettevõtte strateegiat veidi konservatiivsemaks, ning sealt alates on ka meie portfell toiminud tõesti eeskujulikult,“ kommenteerib Stamm, kelle sõnul on ettevõte teinud väikeinvestorite elu parandamiseks ka ise arvestatavaid täiendusi ja investeeringuid.

Oluline litsents ja Moody’se hinnang

Juba eelmise aasta kevadel sai Estateguru finantsinspektsioonilt Euroopa ühisrahastuse määruse ECFR litsentsi, mis võimaldab tegutseda ühisrahastusteenuse pakkujana kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. „Meil on väga hea meel, et üleeuroopalisi tegevuslube väljastama hakati, sest see on korrastanud olulisel määral turgu ning ühtsed reeglid tagavad ka investoritele suurema läbipaistvuse ja selguse. Nii peaks investorid praegu esmalt veenduma, et teenusepakkujal vastav litsents tõesti olemas on,“ rõhutab Stamm ja meenutab, et kuigi Estateguru oli juba varasemalt esimene reguleeritud ühisrahastusplatvorm nii Leedus, Soomes kui ka Ühendkuningriigis, tuli ka neil litsentsi saamiseks oma protsesse korrastada ja täiendada.

Muutusi on tehtud veelgi ja nii on koostöös juhtiva rahvusvahelise riskianalüüsi agentuuriga Moody’s igal Estateguru platvormil pakutaval laenuprojektil ka krediidiriskil põhinev hinne, mis aitab investoritel paremini projektide väärtust ning riskitaset hinnata. „Iga laenuprojekti krediidiriski skoor jääb vahemikku Aaa kuni B1, kajastades laia spektrit riskiprofiile. Projekte, mille maksejõuetuse tõenäosus Moody’se mudeli alusel ületaks 5% piiri, me juba rohkem kui aasta aega oma platvormil lihtsalt ei paku,“ kirjeldab Stamm viimase aasta jooksul toimunud muutuseid.

Investorite elu läks just veelgi paremaks

Selle sügise kõige suurem uudis puudutab aga Estateguru portaali ennast, mis on läbinud põhjaliku uuenduskuuri ja lubab senisega võrreldes nüüd veelgi turvalisemat, efektiivsemat ja mugavamat kasutajakogemust. „Käime siin ajaga kaasas ja usume, et tehtud uuendused muudavad Estateguru platvormil investeerimise ja investeeringute haldamise kogemuse veel paremaks,“ räägib Stamm ja lisab, et hetkel on kasutajatele tutvumiseks ja tagasiside andmiseks kättesaadav uuendatud platvormi beetaversioon. „Eks iga uus asi vajab harjumist ja ka väikeseid kohendusi, kuid lähikuudel plaanime uuele versioonile täielikult üle minna,“ lubab Estateguru juht.

Estateguru on juhtiv üleeuroopaline investeerimiskeskkond, mis pakub väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele laene kinnisvara tagatisel ning hoolikalt valitud investeerimisvõimalusi meie ülemaailmsele investorite kogukonnale. Arendame digitaalset piirideta ökosüsteemi kinnisvaraprojektide rahastamiseks ja investeerimiseks Euroopas ning kaugemalgi. Ühendades erinevad teenusepakkujad, ettevõtjad ja investorid ühte tegevuskeskkonda, saame pakkuda midagi ainulaadset, mida teised finantsasutused ei suuda – sujuvat, piiriülest ja digitaalset teenust laenuvõtjatele ning investoritele. Estateguru meeskonda kuulub Londonis, Tallinnas, Riias ja Vilniuses asuvates kontorites ligi 40 professionaali.

Tähelepanu! Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist soovitame tutvuda finantsteenuse tingimustega või konsulteerida spetsialistiga.

Jaga
Kommentaarid