„Maainimene ei tule kohvikusse niisama jalga kõlgutama ja kokteili rüüpama. Tal peab olema põhjus, miks ta tuleb,“ räägivad mullu Lääne-Saaremaal Köstrimaja kohviku avanud Laidi ja Risto Reinsoo. Just seetõttu pakuvad nad lisaks maitsvale kehakinnitusele muudki mõnusat tegevust, mis nii ümberkaudseid kui ka kaugema kandi inimesi kokku toovad – korraldavad lastehommikuid, kontserte ja tantsuõhtuid.

Mõte enda ettevõttest tekkis Laidil ja Ristol koroona ajal. Enne pandeemiat töötas Risto Norras puusepana, rütmiga kaks nädalat kodus ja kaks võõrsil. Kui piirid kinni pandi, juhtus mees parasjagu kodus olema ning Norrasse tagasi ta enam ei pääsenud. Nii möödus mitu kuud ning kodus olemine hakkas talle aina rohkem meeldima.

Laidi tervisele pani koroona tugeva põntsu. Ta oli pikalt haiguslehel, lõpuks koondati ning päris vormi saamiseks kulus tal peaaegu aasta. Laidi ja Risto hakkasid kodukandis töövõimalusi uurima, ent valik oli Saaremaal üsna ahtake. „Tööd leiab küll, aga raha peab endal olemas olema,“ tõdeb Risto. Nii tuligi hakata mõtlema, kuidas endale ise töökoht luua.

Kui Risto jaoks oli kohvikupidamine tundmatu maa, siis Laidil oli toitlustus- ja teenindusvaldkonnas kogemust juba üle 25 aasta ning mullu asus ta õppima kokaks. Ka asukoha mõttes näis kohviku mõttel jumet olevat, sest Köstrimaja lähim konkurent – Lümanda söögimaja – asub üheksa kilomeetri kaugusel, nii et tühimik, mida Saaremaal Kihelkonna alevikus täita, oli täiesti olemas. Lisaks liigub sealkandis suvel palju turiste.

Loe pikemalt Geeniusest.