Citadele panga jaepanganduse juht Marina Hakiainen lausus, et üks asi on eelarvest kinni pidamine, aga lisaks tuleks eriti võõramaareiside puhul arvestada võimalike petturitega ning kahjudega, mis seotud näiteks pagasi kadumise või reisitõrgetega.

„Reiside puhul ei tohiks kindlasti unustada reisikindlustust. Isegi siis, kui tegemist on lühikese või lähiriiki toimuva reisiga. Teine variant on osta reis nii, et see läheks teie pangakaardiga kaasas oleva kindlustuse alla. Paljudel pankadel, ka Citadelel, on selline kindlustus pangakaardiga kaasas ja seda tasuks enda panga puhul ka kontrollida,“ märkis Hakiainen.

Nõuanded, kuidas koolivaheajal kulusid kontrolli all hoida.

Loo eelarve ja varuplaan. Esmalt koosta reisieelarve, kus on nii planeeritud kui ka ettenägematud kulud. Hea rusikareegel on arvestada lisaks planeeritud kulutustele umbes 10–20% ootamatute väljaminekute jaoks, näiteks meditsiini- või transpordikulud.

Kasuta pangakaardi limiite. Kui plaanid kasutada pangakaarti välismaal, tasub kaaluda limiitide seadmist. See aitab endal püsida eelarve piires, aga lisaks tagab, et pangakaardi võõrastesse kätesse sattumisel ei saa sealt korraga suuri summasid üle kanda.

Kasuta turvalisi keskkondi. Öömaja broneerimiseks ning linnatuuri või muuseumipiletite ostmiseks kasuta alati turvalisi asutuse enda veebilehti ja tunnustatud edasimüüjaid. Kuigi vahel võib leida tundmatutelt veebilehtedelt odavaid pakkumisi, ei tasu end ära risk, kui tegu on petuskeemiga ning võid kaotada raha.

Hoia raha mitmes erinevas kohas. Kui kannad kaasas sularaha, jaota see mitmesse kohta – näiteks üks osa rahakotis ja teine hotellitoas seifis. Samuti tasub hoida vähemalt ühte pangakaarti eraldi kotis, et ühe kaotamisel oleks varuvariant olemas.

Kasuta kohalikke sooduspakkumisi. Kes välismaa reisi ei plaani, siis kindlasti tasuks kontrollida oma kodulinna muuseumide, keskuste ja noorteorganisatsioonide pakkumisi. Sageli on koolivaheaegadel saadaval soodustusi või perepileteid, mis aitavad kulusid vähendada.

Mängi kodulinnas turisti või mine matkama. Kui reisile minna ei saa, siis suuremas linnas elades võid valida mõne kena piirkonna, kuhu tavaliselt harvem satud, ning avastada seda koos lastega. Kaunist sügist saab nautida ka koos perega matkama minnes. RMK matkaradade seast saab valida endale ja lastele pikkuse ja asukoha poolest kõige sobivama.

Tehke koos vabatahtlikku tööd. Hea viis, kuidas anda lastele uusi kogemusi, õpetada hoolivust ning ühiselt kasulikult aega veeta, on teha koos vabatahtlikku tööd kas kodukandis või kuskil mujal. Võimalused sõltuvad laste vanusest, ent vabatahtlikele suunatud portaalidest leiab mitmeid kuulutusi ka noortele.

Lastega reisimine ja puhkused on alati täis ootamatusi. Nendeks valmis olles saab nautida oma puhkust täiel rinnal, teades, et oled kaitstud igasuguste rahaliste üllatuste eest.