Statistikaameti tootjahindade statistika tiimijuhi Eveli Šokmani sõnul mõjutas tootjahinnaindeksit võrreldes 2023. aasta septembriga enim hinnalangus elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning kütteõlide tootmises. „Vastupidist mõju avaldas puittoodete tootmise ja puidutöötlemise, masinate ja seadmete remondi ning elektroonikaseadmete tootmise hinnatõus. Töötlevas tööstuses kokku oli hinnatõus 0,8%, toiduainete tootmises aga hinnalangus 0,8%,“ tõi Šokman välja.

Hinnad langesid enim elektrienergial

Võrreldes selle aasta augustiga mõjutas indeksit septembris samuti eelkõige hinnalangus elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning kütteõlide tootmises. Veel mõjutas indeksit toiduainete ja plasttoodete tootmise ning turba tootmise hinnatõus.

Ekspordihinnaindeks vähenes septembris võrreldes augustiga 1,2%. Kõige rohkem langesid hinnad elektrienergial, naftasaadustel ning paberil ja pabertoodetel. Enim tõusid hinnad kummi- ja plasttoodetel, mäetööstuses ning ehitusmaterjalidel. Võrreldes 2023. aasta septembriga langes ekspordihinnaindeks 1,1%.

Impordihinnaindeks vähenes septembris võrreldes augustiga 2,0%. Enim langesid hinnad elektrienergial, naftasaadustel ning kemikaalidel ja keemiatoodetel. Kõige rohkem tõusid hinnad metalltoodetel, kummi- ja plasttoodetel ning rõivastel. Võrreldes 2023. aasta septembriga langes impordihinnaindeks 1,8%.