Programm koondab endas Euroopa suurima terviseinnovatsiooni ökosüsteemi EIT Health pakutava oskusteabe, asjatundjate kogemuse ja rahalised vahendid, millest edukatel kandidaatidel on nüüd võimalik osa saada.

SPICE (Strategic Partnership Initiatives for Competitive Edge, strateegilise partnerluse algatused konkurentsivõime parandamiseks) pakub Eesti tervishoiuinnovaatoritele võimalust on oma äri laiendamiseks. Programmi algataja on Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi (EIT) juurde kuuluv EIT Health InnoStars. See võimaldab 10 silmapaistval meeskonnal saada kuni 100 000 euro väärtuses mitterahalisi kohandatud arendus- ja turustamisteenuseid ning lisaks 60 000 euro väärtuses asjatundjate mentorlust ja juhendamist, et kiirendada tipptasemel tervishoiulahenduste turule toomist.

Kandideerimine on nüüd avatud ja avaldusi saab esitada 31. oktoobrini. Programmi raames loodab EIT Health InnoStars leida Eestist ning veel 18 Kesk-, Ida- ja Lõuna-Euroopa riigist idufirmasid, ettevõtteid ja muid organisatsioone, mis on küll hõlmatud Euroopa Innovatsiooni- ja Tehnoloogiainstituudi regionaalse innovatsioonisüsteemiga (RIS), kus aga uuenduslikkuse osakaal kipub olema tagasihoidlikum kui näiteks Lääne- ja Põhja-Euroopas.

Kvalifitseeruvad kandidaadid – idufirmad, ülikoolid, haiglad, ettevõtted või teadusasutused – peavad esitlema oma uuenduslikke tervishoiulahendusi, mis on saavutanud vähemalt tehnoloogiavalmiduse taseme 6 (TRL 6), s.t lahendus peab olema prototüübi staadiumis ja selle toimivust sobivas keskkonnas demonstreeritud. See on äärmiselt oluline samm ettevõtetele, mis on valmis liikuma esmasest arendustööst edasi toote päriselus rakendamise ja turustamiseni.

Kasvu igakülgne toetamine

Igale meeskonnale pakutakse kuni 100 000 euro väärtuses mitterahalisi SPICE’i rakenduspartnerite teenuseid, kusjuures rakenduspartneriteks on hoolikalt valitud eksperdid kogu Euroopast. Pakutavad teenused võimaldavad programmis osalejatel tulla toime peamiste väljakutsetega, mis on seotud toodete turule toomisega. Muuhulgas pakutakse regulatiivset tuge ja nõu kliinilise valideerimise, tehnoloogiliste uuenduste, andmekaitse ja turustamisstrateegiate valdkonnas.

Lisaks rahalisele toele saavad programmis osalejad kasu asjatundjate pakutavast vajaduspõhisest mentorlusest ja juhendamisest. Iga meeskonna kohta on eraldatud kuni 60 000 eurot, mis võimaldab neil saada EIT Health InnoStarsi ekspertkogult praktilisi suuniseid – tegemist on üle-euroopalise tipptasemel tervishoiutöötajate võrgustikuga. Mentorluse keskmes on tervishoiuvaldkonna uudistoodete laiema kasutajaskonnani viimisega kaasnevad spetsiifilised väljakutsed alates investeeringute leidmisest kuni tervishoiueeskirjade järgimiseni.

EIT Health InnoStarsi äriloomisjuhi Alessio Smeraldo sõnul avab SPICE uuendajatele nii Eestis kui ka mujal Euroopas uusi võimalusi: „Vajaduspõhiste teenuste ja ekspertteabe kättesaadavaks tegemisega aitab SPICE tulla innovaatoritel toime tervishoiusektori turustamise väljakutsetega ja saavutada turul konkurentsieelise. Meie eesmärk on muuta suure potentsiaaliga lahendused edukateks ja hõlpsasti skaleeritavateks ärimudeliteks, mis suudavad Euroopa tervishoiuturu tihedas konkurentsis läbi lüüa.“

Pikaajaliste suhete loomine eliitvõrgustikus

Eesti on olnud pikka aega terviseinnovatsiooni kasvulavaks. Näiteks, on varasemalt EIT Healthi toel edukaks ettevõtteks kasvanud Eesti idufirma Antegenes. SPICE pakub Eesti uuendajatele harukordset võimalust luua kontakt laiema Euroopa võrgustikuga, andes ühtlasi juurdepääsu olulistele ressurssidele.

„Üks peamisi SPICE’i eeliseid on see, et osalejatel on võimalik saada EIT Health InnoStarsi liikmeks. Tegemist on Euroopa suurima terviseinnovatsiooni võrgustikuga,“ lisas Alessio Smeraldo. „Sellesse eliitvõrgustikku kuulumine annab ligipääsu paljudele pikaajaliselt kasutatavatele ressurssidele, koostöövõimalustele ja strateegilistele partnerlustele, mis on eduka tervishoiuettevõtte arendamiseks hädavajalikud. SPICE’is osalejad saavad lisaks programmi pakutavale toele kasu EIT Health InnoStarsis leiduvatest pikaajalistest kontaktidest ja võimalustest.“

Kuidas SPICE’i kandideerida?

Kandideerimine on avatud ja avaldusi saab esitada 31. oktoobrini. Programm alustab 2024. aasta lõpus ja kestab terve aasta. Selle aja jooksul saavad meeskonnad pidevat tuge oma tervishoiuvaldkonna innovatsiooni täiustamiseks ja laiema kasutajaskonnani viimiseks.