Järjestikku kolmandat korda toimuv rahvusvaheline sündmus kannab alapealkirja „Many Faces of Cyber Security“ ning toob kokku praktikud nii Taanist, Norrast, Rootsist kui ka Eestist.

Konverentsi peakorraldaja, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse esindaja Grete Kodi sõnul puudub Eestis täna veel tugev küberharidust ja -oskusi toetav ökosüsteem, mis võimaldaks vajaminevaid eksperte süsteemselt välja õpetada. „Eesti kübereksperdid on tee tippu leidnud üsna omal käel. Põhjamaad on meist ees nii süsteemsuses kui ka siseriiklikult eri sektorite vahelise koostöö tähenduses. Eestis on tarvis avalikku diskussiooni ning tegusid – suur vajadus küberekspertide järele on nii avalikus kui ka erasektoris. Kiired, ent süsteemsed muudatused haridussüsteemis on hädavajalikud, et suudaksime digiühiskonna vajadustega kaasas käia,“ sõnas Kodi.

Cybercationil teemat juriidilisest aspektist lahkav advokaadibüroo Widen juht Rainer Ratnik ootab konverentsile teiste hulgas just haridusjuhte ja õpetajaid. „Näen oma argitöös üha enam küberkuritegude juhtumeid. Need on juba väga tavalised, aga teadmatus neist on endiselt suur, mis on ka põhjuseks, miks Eesti avalikkuses peetakse tihti küberkuriteo korral süüdlaseks pettasaanut. Et see saaks muutuda, peaks küberteemad olema elementaarne osa kooliharidusest. Noortel on vaja adekvaatsemat infot ja juhiseid kui pelgalt omal käel netist leitav,“ ütles vandeadvokaat.

Küberoskused on olulised ka Eesti äripotentsiaalile. „Taanlased on selle ära tabanud. Näiteks Aarhusi linn teeb suuri jõupingutusi koostöös ülikoolide, ettevõtete, kiirenditega, et valdkonda tuleks ettevõtteid juurde. Ka Eestil oleks valdkonnast võita, kuid see eeldab esimesi süsteemseid samme hariduses,“ lisas Kodi.

Põhjamaade noored edestavad Eesti õppureid

Lisaks arutelupaneelidele toimub Cybercationi raames häkkimisvõistluse Telia Cyber ​​Battle of Nordic-Baltics ja Kübernaaskel 2024 finaal. Finaali saab jälgida reaalajas ürituse demo alal.

Võistluste peakorraldaja ja Cybercationi partneri, CTF Techi esindaja Kätlin Koemetsa sõnul osales sel aastal Kübernaaskli eelvoorus rekordarv võistkondi. „See näitab kindlasti küberhuvi kasvu - noored näevad küberturvalisuse valdkonda hea karjäärivõimalusena. Sama tendents ilmnes ka Põhja- ja Baltimaade eelvoorus - kui Eesti eelvoorus osales 106 võistkonda, siis rahvusvahelises voorus 50 võistkonda,“ ütles Koemets.

Kuigi Eesti noorte seas on huvi kasvamas, ​​on seni Cyber Battle Nordic-Baltics võistluse esikolmik läinud Põhjamaade võistkondadele. „2022. aastal võitis Rootsi võistkond, 2023. aastal väikesaare Islandi võistkond. Eestlasi edestati pika vahemaaga, mis viitab, et Põhjamaade haridussüsteem valmistab noori küberturbe ja digikirjaoskuse valdkonnas paremini ette. Cybercationil kohtuvad nii Eesti kui ka teiste riikide asjatundjad ses vallas ning kindlasti läheme siit juba asjalike mõtetega edasi,“ ilmestas Grete Kodi.

Küberharidus saab olema Eestis jaoks üha olulisem

Konverentsil jagavad lisaks teiste riikide esindajatele mõtteid ka Eesti ettevõtjad ja hariduseksperdid, kes on osa Haridus- ja Teadusministeeriumi hiljuti kokku kutsutud tehisintellekti ekspertgrupist. „Küberkaitse on ilmselgelt ülioluline osa kasvava hõlmega digimaailmast, sest suureneva hulga talitlustega digis tõuseb ka riskide hulk ja keerukus, millega kodanikud peavad igapäevaselt oskuslikult ümber käima,“ ütles Haridus- ja Teadusministeeriumi haridusinnovatsiooni nõunik Sten Kapten. „Tähelepanu pööramine küberkaitsele on loomulik osa Eesti digi-DNAst ja sellest johtuvalt peab see ka üha tugevamini kanda kinnitama meie koolides. Oluline on ka siinkohal silmas pidada, et küberkaitse spetsialisti ametit peetakse üheks kõige tulevikukindlamaks ja neist on juba praegu globaalselt suur puudujääk. Süsteemne lähenemine küberkaitsele, mis algab juba koolis, võiks päädida sellega, et Eesti suudab endale kindlustada tulevikus nii kodanike küberkaitse alased baasoskused kui ka vajalike küberkaitse spetsialistide hulga. Cybercation on oluline üritus nende eesmärkide elluviimisel, kus saame koos teadlikkust tõsta, mõtteid ja kogemusi vahetada ning sihte seada.“

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindus ja CTF Tech ootavad konverentsile Cybercation 2024 haridustöötajaid, riigiteenistujaid, poliitikakujundajaid ja ettevõtjaid. Sündmuse, mis on kõigile tasuta, kolmestl praktilisest seansist esimesel kõneldakse eri riikide lähenemisviisidest küberjulgeoleku alase haridusele, teises käsitletakse valdkonna eetilisi ja õiguslikke väljakutseid ning kolmandal sessioonil tutvustatakse osalejatele Põhja- ja Baltimaade Cyber Skills Think Tanki algatust, mis pakub perspektiivi Põhja ja Baltimaade piirkondlikule koostööle küberoskuste arendamise vallas.