Vahe tuli sisse eelkõige laenude allahindluse tõttu. Kui aasta tagasi hindas LHV Group laene alla 2,9 miljoni euro eest, siis nüüd 7,3 miljoni euro ulatuses. LHV raporteeris, et sellest hoolimata on maksetähtaja ületanud laenude osakaal jätkuvalt madal.

„Keskkond on endiselt habras ja tegime ka III kvartalis mudelipõhiseid ettevaatavaid allahindluseid. Lisaks mõjutas allahindluseid üksikute klientide reitingumuudatused,“ märkis firma aruandes. Kokku on allahindlusi tehtud 42,5 miljoni euro ulatuses, mis on umbes 1% kogu laenuportfellist.

Grupi laenuportfell kasvas kvartaliga 236 miljoni euro võrra 4,13 miljardi euroni. Hoiused kasvasid kvartaliga 502 miljoni euro võrra 6,29 miljardi euroni.

„Kolmanda kvartali jooksul saavutasime ajaloo kõrgeimad ärimahud nii Eesti kodu- ja ettevõtete laenudes kui ka Ühendkuningriigi ettevõtete laenudes,“ sõnas LHV Groupi juhatuse esimees Madis Toomsalu tulemusi kommenteerides.

„Eestis jätkus klientide aktiivsuse kasv, tasuta euromaksed toovad arveldavat ja palgalaekumisega kliente. Samuti kasutab üha enam kliente LHV kindlustusteenuseid. Ühendkuningriigis on fookuses ettevalmistused jaeklientidele suunatud mobiilipanga, maksete ja pangakaartidega turule tulemiseks.“

LHV Group teenis kolmandas kvartalis konsolideeritult 84,9 miljonit eurot tulusid ehk 3% vähem kui teises kvartalis, kuid 4% rohkem kui samal ajal aasta tagasi. Tuludest 67,4 miljonit eurot moodustasid neto intressitulud ning 16,3 miljonit eurot neto teenustasutulud. Konsolideerimisgrupi tegevuskulud olid kolmandas kvartalis 37,2 miljonit eurot ehk 1% vähem kui eelmises kvartalis, kuid 14% rohkem kui aasta tagasi. Grupi aktsionäridele kuuluva omakapitali tootlus oli III kvartalis 22,4%.

Kui grupp tervikuna oli kasumlik, siis kolmandas kvartalis jäi kahjumisse Ühendkuningriigi pank, kui LHV Bank oli 0,6 miljoni euroga miinuses. Eelmine kvartal oli LHV Bank 0,9 miljoni euroga kasumis. Vahe tuleb eelkõige sisse neto intressitulude langemisest. Kvartaliga kasvas LHV Banki hoiuste maht 189 miljoni euro võrra, 635 miljoni euroni. Laenuportfell kerkis 76 miljoni euro võrra, 223 miljoni euroni.

LHV Groupi aktsia on täna turu avanedes kergelt miinuses, langedes 1,3%.