Finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer selgitab, et paraku ei jõudnud väärteomenetlus faasi, kus oleks saanud trahvi määrata. „Selliseid olukordi tuleb ikka ette keerukamates menetlustes. Samas ei tähenda see, et Kreditex oleks käitunud seaduspäraselt.“

Kuna tuvastatud õigusrikkumised olid väga tõsised, tunnistas finantsinspektsioon 2023. aasta 31. oktoobril kehtetuks AB Kreditex AS-i krediidiandja ja hüpoteekkrediidiandja tegevusload. Finantsinspektsioon tegi seda kohe, kui oli tekkinud teadmine, et ettevõtte juhtimismudel oli näiline. Selgus, et ettevõtet juhtis varijuht Alexey Kiprushenkov, kelle inspektsioon oli varem hinnanud finantssektori juhiks sobimatuks tema mineviku tõttu. Tegevusloa kehtetuks tunnistamise üle käib endiselt kohtuvaidlus Tallinna halduskohtus.

„Tuvastasime Kreditexis pretsedenditu olukorra ehk selgelt pettusliku juhtimismudeli. Selle mudeli keskmes oli varijuht, kelle olime tunnistanud finantssektori juhiks sobimatuks. Selline teadvalt loodud pettuslik olustik tõi kaasa kõige karmima järelevalvelise otsuse – tegevusloa kaotuse,“ ütles Tammer.

Ettevõttel teine arvamus

„Kaks aastat kestnud menetluse käigus ei tuvastatud ettevõtte poolt ühtegi teadlikku ega tahtlikku seaduserikkumist, mis kinnitab, et tegutseme vastavalt seadustele ja regulatsioonidele,“ ütles Kreditexi juhatuse liige Aleksandra Vyurtts.

Väärteomenetlus algatati Eesti Ekspressis 21. septembril 2022 ilmunud artikli põhjal „VÕLA VÕIM. Laenuhaid, kes lüpsavad inimesi kodutuks: „Visati tänavale, aga ise olin loll!“

Artiklis esitatud väited tekitasid finantsinspektsioonis kahtluse, et Kreditex rikkus krediidiandjate ja -vahendajate seaduse nõudeid kolmes olulises valdkonnas: krediidivõimelisuse hindamise kohustus, krediidiandja tegevuse edasiandmise nõuded ning klientide andmete kolmandatele isikutele edastamise võimaldamine.