Eesti Energia teatas möödunud reedel elektriturule, et 12 päeva remondis olnud Auvere jaam on taas töökorras. Nädalavahetusel tootmisvõimsust siiski käiku ei lastud, kuna elektrihind oli selleks liiga madal.

Esmaspäeva hommikul köeti aga katlad kuumaks ning esimesel töötunnil kella seitsmest kaheksani andis Auvere elektrivõrku 69 megavatt-tundi elektrit. Kuid vaid napp tund hiljem tuli jaam taas seisata, järeldub esmaspäeval kell 8.24 tehtud turuteatest. Ehkki esialgu loodeti elektrijaam veel samal päeval uuesti käivitada, siis viimase turuteate kohaselt ei tule 270-megavatine tootmisüksus täisvõimsusel töösse enne neljapäeva keskpäeva.

„20. oktoobril alustasime Auvere elektrijaama käivitamist. Elektrijaama käivitamine on tehnoloogiliselt keeruline protsess, mille käigus võib esineda probleeme, mis tavalise töörežiimi puhul ei ilmne. Pärast jaama võrku ühendamist 21. oktoobril toimus ploki mitteplaaniline seiskumine generaatori kaitse rakendumise tõttu. Kõrvaldame defekti ja planeerime käivitamist alustada kolmapäeval, 23.10,“ selgitas Enefit Poweri juhatuse liige Aleksandr Jefremov.

Lisaks Auverele on nädala lõpuni korralises hoolduses ka Leedu-Rootsi vaheline 600-megavatine NordBalt ülekandekaabel, mille tõttu on märgatavalt kerkinud elektrihinnad Baltikumis. Kui Eestis, Lätis ja Leedus maksis börsielekter eile päeva keskmisena 96,4 eurot ja täna 136,4 eurot megavatt-tunni kohta, siis Soomes olid vastavad näitajad -0,99 eurot ja 2,82 eurot.

Seejuures ei kuulu Eesti Soomega samasse hinnatsooni ühelgi tunnil. Eesti Energia tõdeb, et sellises olukorras võiks Auvere olemasolu aidata elektrihindu piirkonnas mõnevõrra alandada. „Tundidel, kui Eesti on Soomega ühes hinnapiirkonnas, on Auvere mõju elektrihindadele väga väike, kui mitte olematu. Kui aga Eesti hinnad kerkivad kallimaks kui Soome hinnad, siis võiks täiendav tootmisvõimsus Baltikumis aidata elektri tipuhindu mõnevõrra allapoole tuua, olgu selleks siis mõni turult eemal olev Läti või Leedu gaasijaam või Auvere elektrijaam,“ teatas riigifirma.

Auvere jaam naasis poolteist kuud kestnud korralisest aastahooldusest 3. septembril, jõudes murevabalt töötada napilt kuu aega. Pärast seda on jaama kimbutanud probleemid.

Samas on Auvere töökindlus Eesti Energia sõnul sel aastal pärast soojusvahetite vahetust märgatavalt paranenud. Esimesel poolaastal ületas jaama näitaja 90 protsenti, mis vastab riigifirma ootustele.